Lufthansa možná nechá padnout svou ztrátovou dceru

Austrian Airlines

Austrian Airlines Zdroj: profimedia.cz

Největší německé aerolinky Lufthansa nejsou spokojeny s výsledky své rakouské dcery Austrian Airlines. Frankfurtský dopravce tak zvažuje, jak s firmou naloží. Podle deníku Süddeutsche Zeitung (SZ) rakouským aerolinkám hrozí zánik. Na jejím základě by mohla vzniknout nová nízkonákladová společnost.

Na tyto myšlenky přivedly německého dopravce neústupné odbory, které odmítají plánované škrty ve výši 220 milionů eur. Tolik musí ztrátové Austrian Airlines ušetřit, aby se dostaly do černých čísel. Poslední pokus o jednání se zástupci zaměstnanců tuto středu selhal.

Lufthansa má proto plán B, pomocí kterého by se jí podařilo odbory obejít. Nechá Austrian Airlines zaniknout a na základě jejich dceřiné společnost Tyroean založí nové aerolinky. Platy pilotů u Tyrolean jsou o 30 procent nižší než u Austrian Airlines a německého majitele by zde navíc neomezovala nevýhodná kolektivní smlouva, kterou převzal po minulém vedení rakouského podniku. Kvůli ní rostou provozní náklady u Austrian Airlines každoročně o sedm procent.

Postup Lufthansy tak nápadně připomíná situaci v Česku. Také národní dopravce ČSA převádí část majetku na dceřinou společnost Holidays Czech Airlines, která nyní přechází pod křídla Českého aeroholdingu. Ta pilotům nabízí horší platové podmínky.

Mluvčí Lufthansy ale odmítl informace SZ potvrdit, i když je ani nevyvrátil. Věrohodnost informaci dodává skutečnost, že Lufthansa podobným způsobem neuvažuje poprvé. Už dříve podobně oživila zkrachovalý Swissair, ze kterého se na základě další dceřiné společnosti Crossair staly dnešní aerolinky Swiss.

Podle rakouského listu Der Standart si toto nebezpečí uvědomují i odbory Austrian Airlines. Proto zvažují, že nakonec přistoupí na mzdové podmínky, které platí u Tyrolean, aby si společnosti zajistili přežití. Na rozhodnutí mají čas do 13. března. Na toto datum je svoláno zvláštní zasedání dozorčí rady. O dva dny později pak Lufthansa předstoupí před své akcionáře s výroční zprávou za rok 2011. Loni přitom slíbila, že Austrian Airlines do roka ziskové.