Lufthansa musí tvrdě šetřit

Christoph Franz

Christoph Franz Zdroj: ctk

Vypadá to, že největší německé aerolinie míří k lepším ekonomickým výsledkům. Lufthansa přesto hodlá ještě více zpřísnit svůj již dříve naordinovaný úsporný program.

Firma letos počítá se zvýšením zisku i s ještě rozsáhlejšími úsporami. Letošní provozní zisk by měl být vyšší než loňský, který činil 524 milionů eur, oznámilo dnes vedení společnosti.

Program sanace, k němuž firma přistoupila před rokem, by se měl do roku 2015 ještě prohloubit. „Rok 2013 bude obzvlášť obtížný pro podnik i zaměstnance,“ řekl jeho šéf Christoph Franz, jehož cílem je do roku 2015 zvýšit provozní zisk na 2,3 miliardy eur.

Není jiná alternativa

Z pohledu společnosti neexistuje jiná alternativa než tvrdé škrty. Jen větší množství peněz v pokladně umožní aeroliniím kompenzovat vyšší výdaje za palivo. V loňském roce za ně zaplatily 7,4 miliard eur, letos očekávají, že je bude stát 7,2 miliardy eur.

Další potíže firmě přináší silná konkurence Ryanairu a dalších nízkonákladových společností stejně jako expandujících soupeřů z oblasti Perského zálivu, jako jsou například Emirates.

Firma s letícím jeřábem v logu potřebuje rovněž prostředky pro obnovu své flotily. Již si objednala 108 nových letadel v ceně okolo devíti miliard eur včetně dvou obřích Airbusů A380, tedy největších dopravních letadel na světě.

Do roku 2025 si chce Lufthansa pořídit dokonce 236 nových letadel v celkové hodnotě asi 22 miliard eur. Aby je firma se 118 tisíci zaměstnanci dokázala financovat, nevyplatí dividendu za loňský rok – v předchozím roce ji přišla na 25 centů na akcii. Navíc sníží stav o 3500 zaměstnanců.