Lufthansa zvažuje návrat k Boeingu 737, technické potíže aerolinku neodradily

Lufthansa

Lufthansa Zdroj: profimedia.cz

Boeing 737 MAX
Airbus A320neo
3
Fotogalerie

Německé aerolinky Lufthansa hodlají koupit do své flotily trojciferný počet stojů. Zvažují jak letouny 737 MAX společnosti Boeing, tak A320neo od Airbusu.

"Důvěru v Boeing jsme neztratili," prohlásil dnes podle agentury Reuters šéf společnosti Carsten Spohr. Poté, co se dva stroje 737 MAX zřítily zřejmě kvůli špatné činnosti senzorů, řada států nedávno zakázala přelety letounů tohoto typu nad svým územím.

"Během uplynulých desetiletí vyrobili nádherná letadla a jsem si jistý, že tento problém vyřeší," řekl Spohr o Boeingu.

Rozhodnutí o koupi úzkotrupých strojů 737 nebo A320 by Lufthansa měla podle Spohra učinit v příštím roce. V současné době žádný model 737 MAX nemá ani ve své flotile ani mezi objednanými letouny. Model 737 ale aerolinka historicky hojně provozovala, poslední stroj opustil flotilu v roce 2016. Jednalo se o předminulou generaci Classic.

Lufthansa, která je největším leteckým přepravcem v Německu, loni hospodařila s provozním ziskem 2,8 miliardy eur (71,9 miliardy korun). Oproti předchozímu roku to znamená pokles o čtyři procenta, i tak je to ale druhý nejlepší výsledek v historii podniku. V letošním roce Spohr počítá s provozním ziskem 2,4 miliardy až tři miliardy eur.