Lufthanse klesl čtvrtletní zisk o pětinu

Airbus A319 Lufthansy na ruzyňském letišti.

Airbus A319 Lufthansy na ruzyňském letišti. Zdroj: E15, Stepan Bruner

Největší německé letecké společnosti Deutsche Lufthansa AG klesl ve třetím čtvrtletí zisk o 21 procent na 494 milionů eur (12,3 miliardy korun). Hospodaření negativně ovlivnil růst cen pohonných hmot a globální ekonomická nejistota, kvůli které firma rovněž omezila plány na zvýšení kapacity přepravy v příštím roce.

Příjmy se zvýšily o šest procent na 8,08 miliardy dolarů. Provozní zisk se snížil na 575 milionů eur z loňských 753 milionů eur a zaostal i za odhady analytiků, kteří čekali zisk 584 milionů eur.

Lufthansa již minulý měsíc snížila svůj výhled hospodaření a varovala, že její provozní zisk za celý rok nebude vyšší než loni, jak původně čekala. Důvodem byla hlavně slabší poptávka v srpnu a nejistý ekonomický vývoj.

Aerolinky také oznámily, že v příštím roce zvýší kapacitu přepravy jen o tři procenta místo původně plánovaných devíti procent. Lufthansa již rovněž snížila plánovaný růst kapacity přepravy pro letošní zimní letovou sezonu, aby se tak lépe vyrovnala se slabší poptávkou.

Lufthansa zahrnuje rovněž letecké společnosti Swiss International Airlines, Austrian Airlines a nízkonákladové Germanwings a BMI.