Luxus na cestě kolem světa: boeing hotelu Four Seasons se zastavil v Praze

Boeing 757 hotelového řetězce Four Seasons

Boeing 757 hotelového řetězce Four Seasons Zdroj: Stepan Bruner, E15

Boeing 757 hotelového řetězce Four Seasons
Boeing 757 hotelového řetězce Four Seasons
Boeing 757 hotelového řetězce Four Seasons
Boeing 757 hotelového řetězce Four Seasons
Boeing 757 hotelového řetězce Four Seasons
14
Fotogalerie
Uprostřed jedné z mála sněhových vánic tohoto roku se v Praze představilo jedno z vůbec nejluxusnějších dopravních letadel. Boeing 757 hotelového řetězce Four Seasons létá s několika desítkami hostů na cestách kolem světa.

S plánem na stavbu vlastního letadla přišel hotelový řetězec v roce 2014. Na první let kolem světa se speciální boeing vydal loni, nynější návštěva Prahy je předposlední zastávkou na cestě, která je už čtvrtou pořádanou.

Four Seasons nabízí čtveřici cest kolem světa, které trvají 19 až 25 dní. Každá má okolo deseti zastávek, během nichž účastníky hostí hotely Four Seasons. Ceny rozhodně nepatří k nízkým, pohybují se mezi 2,5 a 3,3 milionu korun.

Zatímco běžný Boeing 757 přepraví okolo 230 cestujících, luxusní letadlo Four Season nabídne místo jen pro 52 vyvolených, kteří mají k dispozici kožená sedadla, která lze sklopit do roviny a vytvořit z nich plnohodnotnou postel. Interiér letadla navrhli designéři, kteří se podílejí i na návrzích „kamenných“ hotelů Four Seasons. Na palubě je k dispozici během celého letu internetové připojení.

Na palubě je kuchař i fotograf

Úpravy se dotkly i techniky boeingu. Letadlo má například prodloužený dolet. „Do Prahy naši hosté přiletěli z Bombaje. Po cestě se měli zastavit v Istanbulu, ale pršelo tam, tak jsme se rozhodli zastávku vynechat a pokračovat rovnou do Prahy,“ popsal význam této výhody ředitel pražského hotel Four Seasons René Beauchamp.

Posádku letadla tvoří přibližně dvacet lidí, mimo jiné tři piloti, z nichž jeden se během letu věnuje cestujícím. Na palubě je také šéfkuchař, lékař nebo fotograf.

Vyprodáno

Na cestu kolem světa se zatím s Four Season nevydal žádný Čech. Na nedostatek zájmu si ale nemůže hotel stěžovat. „Zatím se nám podařilo každou cestu vyprodat a někteří hosté už s námi letěli dvakrát,“ řekl Beauchamp.

Boeing 757 hotelového řetězce Four SeasonsBoeing 757 hotelového řetězce Four Seasons | Stepan Bruner, E15

Na druhé letadlo, které by odpovědělo na vysokou poptávku, ale Four Seasons nepomýšlí. „Chceme, aby cesty kolem světa zůstaly exkluzivní záležitostí,“ vysvětlil ředitel pražského hotelu Four Seasons.

Právě kvůli tomu, že se zákazníci vracejí, Four Seasons plán cest pravidelně obměňuje. Praha byla na trase dvou ze čtyř dosud uspořádaných akcí, v příštích měsících se ale černé letadlo se stromem na kormidle v české metropoli neukáže. Na trase dalších třech cest naplánovaných na letošní rok totiž Praha chybí.

Stejně jako Four Season nevlastní své hotely, i letadlo pro cesty kolem světa si pronajímá. Vlastníkem, je specializovaná cestovní kancelář TCS World Travel z německé skupiny TUI a o provoz letadla se stará společnost TAG Aviation.