Malý: Dohoda s Uberem bude do pár dnů

Náměstek ministra průmyslu a obchodu ČR Ondřej Malý a regionální manažer Uber Technologies Mateusz Litewski

Náměstek ministra průmyslu a obchodu ČR Ondřej Malý a regionální manažer Uber Technologies Mateusz Litewski Zdroj: Public-relations Institut pro politiku a společnost

Společnost Uber už udělala první kroky, aby našla společnou řeč s vládou. K dohodě, která měla být hotova dokonce března, ale zatím nedošlo. Nyní se vyjednávání blíží do finále, tvrdí vládní zmocněnec pro digitální agendu Ondřej Malý.

Slibované memorandum mezi Uberem a vládou je blízko finální verzi. Podle náměstka ministra průmyslu a obchodu ČR pro internetizaci Ondřeje Malého by k dohodě mohlo dojít už za pár dnů. Řekl to na panelové diskuzi Institutu pro politiku a společnost na téma Uber vs. Taxi.

Podle Malého je v prvé řadě potřeba, aby Uber dodržoval zákony. S tím souhlasí i regionální manažer firmy Uber Mateusz Litewski, podle něhož jeho firma dělá vše pro to, aby k dohodě s vládou došlo. „Dnes už nepřijímáme řidiče, kteří nemají platnou licenci pro provozování silniční dopravy a průkaz taxikáře. Současné řidiče se k tomu samému snažíme přinutit různými bonusy. Dalším ústupkem je, že řidiči budou evidovat tržby přes EET,“ řekl Litewski s tím, že konkrétní dohodu Uber stále dojednává.

Podle měsích starých slov premiéra v demisi Andreje Babiše mělo být memorandum podepsáno do konce března. Ani zpožděný podpis ale nevyřeší problémy, které se za roky v odvětví nakupily. Celý právní rámec jak pro alternativní, tak běžné taxislužby by tak měla změnit až novela zákona o taxi službě, která má být hotova v říjnu a která má nahradit původní zákon z roku 1994.

Jejím cílem bude zmírnění regulací v celém odvětví. „Tam, kde je konkurence, není potřeba velkých regulací. A na trhu taxislužeb je dnes mnohem větší konkurence než třeba před pěti lety, “ okomentoval důvody k liberalizaci Malý. Podle něho bude zároveň potřeba najít rovnováhu mezi maximálně konkurenčním prostředím, ochranou spotřebitele a výběrem daní.