Mercedes zpomaluje. Prodeje se propadly podruhé za sebou

Mercedes-Benz A

Mercedes-Benz A Zdroj: Auto Bild

Růst prodejů vlajkové značky společnosti Daimler se po několika letech zastavil. Největší pokles zaznamenal Mercedez-Benz v USA a v Evropě.

Po 63 měsících, kdy Mercedes lámal jeden prodejní rekord za druhým, klesly prodeje německé značky v červenci už podruhé za sebou, píše deník Handelsblatt. V uplynulém měsíci firma po celém světě prodala 167 500 aut, což je o téměř osm procent méně než v předchozím roce. V Evropě prodeje klesly zhruba o 14 procent, v USA dokonce téměř o 23 procent. Pouze v Asii Mercedes stále roste. Nejlepší výsledek zaznamenal v Číně, kde se prodeje zvýšily o více než osm procent.

Důvodů pro aktuální pokles prodejů je vícero. Schvalování nových modelů je čím dál složitější, a to jak v zámoří, tak v Evropě, kde minulý rok vstoupil v platnost protokol WLTP (celosvětový standard pro testy emisí a spotřeby paliva - pozn. red.). V Americe se prodejce automobilů potýkal s IT problémy a zákazníci si tak několik dní nemohli objednávat auta. Požár u amerického dodavatele zase způsobil výpadek výroby závodu v Alabamě.

Členka představenstva zodpovědná za marketing a prodeje Mercedesu Britta Seegerová je ale s výsledky spokojená, při srovnání prvních sedmi měsíců tohoto a loňského roku je Mercedes prodejně v plusu. Prodal celkem 1 356 350 aut, což je o 2,3 procenta více než loni. „Ještě nikdy jsme neměli tolik zákazníků, kteří by si v prvních sedmi měsících roku vyzvedli svůj nový Mercedes,“ uvedla Seegerová. Daimler očekává, že v druhé polovině roku se výsledky zlepší, až uvede na trh nové Mercedesy třídy C.

Celosvětové prodeje automobilů každým rokem stoupají, podle webu statista.com by se v roce 2018 mělo prodat 82,5 milionu automobilů oproti 79, 02 milionu v roce 2017. Konkurenční výrobci jako Volkswagen Group či aliance Renault-Nissan-Mitsubishi shodně hlásí nárůst prodejů v první polovině tohoto roku.