Michael O'Leary: V případě krachu Smartwings by jejich lety mohl nahradit Ryanair

Letadla Smartwings na Letišti Václava Havla Praha

Letadla Smartwings na Letišti Václava Havla Praha Zdroj: Reuters

Desinfekce letounů Smartwings na letišti v Praze
Desinfekce letounů Smartwings na letišti v Praze
Smartwings
Letadla Smartwings na Letišti Václava Havla Praha
Letadla Smartwings na Letišti Václava Havla Praha
10
Fotogalerie

Irská letecká společnost Ryanair by v případě krachu tuzemského Smartwings mohla nahradit jejich lety z Prahy. V rozhovoru pro CNN Prima News to připustil ředitel Ryanairu Michael O'Leary. Ryanair před koronavirovou krizí provozoval v Česku přes tři desítky pravidelných linek a byl druhým největším dopravcem na letišti. Smartwings celkově ve svém letovém řádu nabízely pravidelná spojení do více než 80 destinací.

„Pokud by padli (Smartwings), tak Ryanair a další společnosti jistě budou ochotné tu kapacitu v Praze zaplnit. Praha je velmi atraktivní destinace a my všichni tu své kapacity budeme navyšovat,“ uvedl O'Leary. Zároveň však podotkl, že nevěří v krach Smartwings. Podle něj tuzemská letecká firma spíš čeká na stabilizaci situace, stejně jako stát před případnou pomocí.

Skupina Smartwings, do níž patří dopravci Smartwings a České aerolinie (ČSA), loni na svých linkách přepravila 8,2 milionu cestujících. Společnost v současností řeší problémy způsobené koronavirovou krizí a zastavením provozu. Zástupci vlády v minulých týdnech připustili, že by stát mohl dopravci pomoci, například formou úvěru, garance za komerční půjčku nebo i odkupem celé společnosti. Ministr průmyslu, obchodu a dopravy Karel Havlíček (za ANO) k tomu řekl, že Smartwings jsou strategickou firmou, preferuje však řešení v rámci společnosti a případný odkup firmy je až poslední variantou. Smartwings v minulém týdnu uvedly, že nemají zájem o majetkový vstup státu do firmy. Žádají stát o úvěr či bankovní garanci. Opozice případnou státní pomoc kritizuje. Předseda Českomoravské konfederace odborových svazů Josef Středula uvedl, že Smartwings strategickou firmou rozhodně není.

Ryanair je největším nízkonákladovým leteckým přepravcem v Evropě. Firma podle svých internetových stránek provozuje 82 evropských základen, v roce 2016 otevřela základnu také na pražském letišti. Také Ryanair se kvůli pandemii koronaviru ocitl v problémech. Už začátkem května oznámil, že plánuje propustit 15 procent zaměstnanců, což je asi 3000 lidí. Dodal, že jedná s Boeingem o pozastavení dodávek objednaných letadel, protože neočekává, že se letecký provoz v Evropě plně obnoví dříve než v roce 2022.