Miliardová železniční rekonstrukce v Praze startuje, zablokuje ale některé silnice

Vizualizace trati Hostivař - Vršovice

Vizualizace trati Hostivař - Vršovice Zdroj: SŽDC

Vizualizace trati Hostivař - Vršovice
Vizualizace trati Hostivař - Vršovice
Vizualizace trati Hostivař - Vršovice
Vizualizace trati Hostivař - Vršovice
5
Fotogalerie

S prvním prázdninovým dnem se spustí výstavba železničního koridoru z Hostivaře k jižnímu portálu vinohradských tunelů. Zakázku Správy železniční dopravní cesty získalo sdružení firem Metrostav Swietelsky a SMP.

Největší pražský železniční projekt za téměř čtyři miliardy korun by se měl dokončit za tři roky a čtyři měsíce. Po dokončení cestujícím nabídne dvě nové bezbariérové železniční zastávky, Zahradní město a Eden, a zrekonstruované nádraží Vršovice. Všechny by měly mít přímý přestup na autobusy a tramvaje MHD. V rámci projektu vznikne i jedenáct nových mostů. Odstranění těch stávajících si vyžádá krátkodobá dopravní omezení.

„Náročnou stavbu bude provázet několik uzavírek, z nichž ty nejnáročnější Prahu čekají na přelomu března a dubna příštího roku,“ říká k dopravním omezením výrobně-technický ředitel Metrostavu Ivan Hrdina.

Podívejte se na vizualizaci projektu

Od druhé poloviny července až do konce letošního roku se budou krátkodobě, zejména o víkendech, střídavě uzavírat komunikace V Korytech a ulice u Vršovického hřbitova. 

Dopad na hromadnou dopravu má být podle Hrdiny minimální. Další silniční uzavírky pak připadnou na přelom března a dubna roku 2019. Největší komplikací pro motoristy projíždějící Prahou 10 bude kompletní třítýdenní uzavírka ulice Průběžná, která patří k hlavním dopravním tepnám ve Strašnicích.