Miliardový obchod nabírá zpoždění. Správce železnic koupí pozemky Českých drah nejdříve v létě

Pražské hlavní nádraží

Pražské hlavní nádraží Zdroj: Michael Tomeš

Miroslav Kupec, šéf ČD
Jiří Svoboda, šéf SŽDC
3
Fotogalerie

Zásadní finanční injekce do rozpočtu Českých drah přijde později, než se předpokládalo. Transakce, při které dopravce prodá zhruba čtyřicet milionů čtverečních metrů pozemků Správě železniční dopravní cesty, se neuskuteční dříve než v létě. Důvodem je protahující se právní příprava transakce.

Správa železniční dopravní cesty a České dráhy kontrolují a schvalují obsah převáděného majetku, aby mohl být jasně vymezen předmět kupních smluv. SŽDC zahájila specifikaci majetku, která bude podkladem pro znalecké posudky a kupní smlouvy. Ukončení všech těchto procesů očekáváme do konce druhého čtvrtletí 2019. Dříve prodej pozemků nemůže proběhnout,“ řekla deníku E15 Radka Pistoriusová, mluvčí SŽDC.

Že nejsou kupní smlouvy dokončeny, potvrdil mluvčí Českých drah Radek Joklík. Šéf státního dopravce Miroslav Kupec přitom loni v říjnu v rozhovoru pro E15 prohlásil, že „jsou obě strany ve finále, mají pozemky přesně definované a že se transakce brzy uskuteční“.

„Příprava prodeje pozemků stále probíhá, stále diskutujeme se SŽDC o finální podobě metodiky, kterou budou pozemky oceněny,“ řekl Joklík.

Právě rozdílnost obou stran v pohledu na to, jakou metodou mají být pozemky oceněny, transakci nejvíce zdržuje. Jak zjistil deník E15 dříve, posudek Českých drah oceňuje pozemky na dvacet miliard korun a posudek SŽDC na šest miliard.

Transakce zahrnuje nejen pozemky pod kolejemi, ale také okolní parcely.