Miliardy na dopravní stavby neprošly, práce budou odloženy

silnice R6

silnice R6

Vláda dnes neschválila nový úvěr od Evropské investiční banky (EIB) ve výši 5,4 miliardy, který měl v letech 2013 a 2014 sloužit ke spolufinancování staveb hrazených evropskými fondy. Alespoň tak si to představovalo ministerstvo dopravy. V reakci na rozhodnutí vlády proto připravilo seznam staveb, na které nebudou v příštích letech peníze a jejich realizace či příprava se odsune.

Omezení se dotkne například velkého okruhu Brna, karlovarské silnice R6, dálnice D3 u Českých Budějovic nebo severovýchodní tangenty v Mladé Boleslavi. České republice navíc hrozí, že evropské peníze, celkem až 150 miliard, z operačního programu Doprava nedokáže vyčerpat.

Situaci podle úřadu ještě zhoršuje skutečnost, že vláda povolila na příští rok úvěr od EIB pouze 3,7 miliardy, což je polovina původně žádané částky. Celkem vláda Státnímu fondu dopravní infrastruktury schválila na příští rok státní příspěvek 41 miliard korun, na další dva roky 37 miliard. Oproti původním rozpočtovým výhledům, podle kterých jsou sestaveny investiční plány fondu, jde o snížení o šest, respektive 10 miliard.

Čtětě také:

Nedostatek peněz na přípravu nových staveb může podle MD ohrozit i čerpání evropských peněz v dalším programovém období. „Dojde rovněž k omezení příspěvkových programů na výstavbu cyklistických stezek a zvyšování bezpečnosti a zpřístupňování dopravy pro osoby s omezenou schopností pohybu a orientace, omezení programů bezpečných přejezdů a výstavby protihlukových opatření, kde zejména u protihlukových opatření hrozí i finanční sankce za neplnění hlukových limitů,“ píší ministerští úředníci vládě.

Příklady staveb, jichž se omezení týká (pramen MD)

· zpomalení financování akce I/49 Malenovice – Otrokovice

· zpomalení přípravy a výstavby D3 Borek – Úsilné

· zpomalení přípravy a výstavby I/11 Mokré Lazce – hranice okresů Ostrava, Opava

· zpomalení akce I/42 tunely Dobrovského B (velký městský okruh Brno)

· omezení a zpomalení výstavby komunikace R6

· odsunutí financování akce Středočeského kraje – Severovýchodní tangenta v Mladé Boleslavi

· omezení financování akcí hl.m. Prahy

· omezení přípravy - pražský okruh Běchovice – D1

· omezení přípravy obchvatu Českých Budějovic (D3)

· omezení přípravy rychlostní komunikace Opatovice – Mohelnice R35

· omezení přípravy dostavby III. železničního koridoru (Plzeň – Praha – hr. ČR/SR)

· omezení příápravy IV. železničního koridoru (Praha – České Budějovice)