Milion chyb čeká v registru aut na opravu

registr vozidel

registr vozidel Zdroj: ctk

"Zatím to funguje, ale nevíme, jak dlouho se to udrží," řekl k provozu registru aut vedoucí odboru dopravněsprávních agend pražského magistrátu Josef Mihalík.

Náměstek ministra dopravy Miroslav Drobný k problémům s registrací aut řekl, že v novém registru je kolem jednoho milionu chybných dat, auta mají například špatně uvedené majitele a technické parametry jako objem motoru či barvu karoserie. Odhalit a odstranit tyto nesrovnalosti mají úředníci možnost jen tehdy, když lidé přijdou na registrační pracoviště. To může trvat i roky, připustil náměstek.

Kvůli chybám se vzájemně obviňují ministerstvo vnitra, které registr dřív provozovalo, a ministerstvo dopravy. Podle náměstka ministra vnitra Radka Šmerdy za chybná data může ministerstvo dopravy. Chybné údaje o vozidlech se prý do databáze dostaly přenosem dat z původního registru.

Registr vozidel se dnes dopoledne podařilo zprovoznit poté, co v pondělí nefungoval celý den. Náměstek ministra dopravy Drobný řekl, že technici obnovili spojení s evropskou evidencí identifikačních čísel (VIN kódů). Další potíže registru, jako je například vysoká míra chybně zadaných údajů, ale stále přetrvávají. Registr v pondělí úplně zkolaboval po dvou týdnech problémů a nefungoval ani dnes ráno.

Problém byl zřejmě v tom, že aplikace ministerstva vnitra s databázemi hledaných aut a identifikačních čísel byla zahlcena velkým množstvím dotazů a tento server padal. S odvoláním na informace od náměstka policejního prezidia Pavla Osvalda to řekl mluvčí resortu dopravy Martin Novák. Prezidium nyní kapacitu serveru pro dotazy zvýšilo, čímž by měl být tento problém odstraněn, dodal mluvčí.

Milion chyb za 37 milionů korun

Software pro nový registr stál 37 milionů korun, firma ATS - Telcom Praha zakázku získala od ministerstva dopravy bez výběrového řízení. Dalších 32,4 milionu korun má ministerstvo zaplatit za provoz registru, obnos ale může být snížen o sankce za nefunkčnost systému. Řidiči tak mají už dva týdny problém s přihlášením vozů. Někteří se na stát obrátili se žádostí o odškodnění.