Ministerstvo dopravy: Žákovi stačí dva náměstci, končí Hala

Zdeněk Žák

Zdeněk Žák

Personální výměny v rezortu dopravy po nástupu ministra Zdeňka Žáka neskončily. Ministr dnes odvolal z funkce svého náměstka Miloslava Halu, ředitele odboru IT a spisové služby Jiřího Dastycha a také vrchního ředitele úseku legislativy Jakuba Kopřivu.

Právě Kopřiva se svým odborným rozhledem a pracovitostí bude podle hlasů z „baráku“ na ministerstvu nejvíce chybět. V případě Haly nejde podle Žáka o rozchod ve zlém. „Vystačím si zatím se dvěma náměstky a panu Halovi jsem nabídl, že ho využiji na jinou agendu,“ řekl serveru E15.cz Žák. O jakou agendu jde, neupřesnil. Kopřiva prý zastával „uměle vytvořenou pozici“, jejíž funkce snadno zastanou podřízení ředitelé. „U pana Dastycha jsem měl jiné představy o řešení agendy, ať už jde o registr vozidel nebo elektronické mýtné,“ doplnil Žák.

Náměstek Hala působil na ministerstvu zhruba rok, na starost měl železniční a leteckou dopravu. Přivedl si ho tehdejší ministr Pavel Dobeš, předtím Hala pracoval ve společnosti Sudop Group. Ta je v České republice největším projektantem dopravních staveb. Hala ovšem vždy možný střet zájmů odmítal. Už minulý týden se z náměstkovské pozice poroučel Jiří Žák. Náměstky tak k dnešku zůstávají pouze Lukáš Hampl a Jaroslav Deml. Ještě předtím nový ministr obměnil většinu členů řídícího výboru a dozorčí rady Českých drah, aby následně odstřelil představenstvo v čele s Petrem Žaludou.

V plánu jsou rovněž změny ve správní radě Správy železniční dopravní cesty, spekuluje se i o výměně vedení Řízení letového provozu. Politici změny vesměs kritizují s poukazem na fakt, že vláda nemá důvěru sněmovny a proto by se větších změn měla zdržet. Žák oponuje tím, že jde o lepší fungování rezortu a nikoliv o konkrétní lidi. Pokud jde o počty náměstků, rekordmanem na dopravě je zřejmě úřednický ministr Gustav Slamečka, který jich měl v roce 2009 hned sedm.