Ministr Žák pročistil dozorčí radu ČD. Blíží se konec Žaludy?

Petr Žaluda

Petr Žaluda Zdroj: E15 Anna Vackova

Ministr dopravy Zdeněk Žák prosadil obměnu dozorčí rady Českých drah. Řídící výbor v novém složení na dnešním setkání vyměnil pět lidí v osmičlenné dozorčí radě státního dopravce. Podle odborů jde o nepochybný krok k odvolání generálního ředitele Petra Žaludy, stejný názor má i exministr dopravy Zbyněk Stanjura. Žák má totiž se Žaludou z minulosti nevyřízené účty. Žaluda ale uvedl, že ke svému odchodu nevidí důvod.

„K rezignaci nevidím žádný důvod. Hospodaření ČD se zlepšuje, a to navzdory růstu nákladů, především cen elektřiny, nafty nebo poplatku za dopravní cestu,“ řekl Žaluda s tím, že drahám pod jeho vedením zároveň vzrostl počet cestujících a daří se modernizovat zastaralý vozový park. Meziroční zlepšení hospodaření podle něj dokazují i pololetní výsledky, které společnost v současnosti zpracovává.

Dozorčí radu Českých drah opustil její předseda Libor Antoš a členové Michael Hrbata (ODS), Radim Jirout (ODS), David Karásek (LIDEM) a Miroslav Nádvorník (TOP 09). Antošovi podle médií do rady pomohl exposlanec ODS Petr Tluchoř, jenž podle policie post pro Antoše získal výměnou za složení svého poslaneckého mandátu. Změny dnes oznámilo ministerstvo dopravy.

Ze členů rady, které ministr obměnit mohl, ponechal pouze poslance Josefa Smýkala (ČSSD). „Ten často hlasoval opozičně proti současnému vedení,“ uvedl předseda Odborového sdružení železničářů a člen dozorčí rady Jaroslav Pejša.

Smýkal hlasoval například proti nákupů rychlovlaků Railjet, které vedení prosazuje, nebo se stavěl proti přijetí Romana Bočka, obviněného v kauze s přidělováním trafik ve státních firmách, do představenstva drah.

Nově byli do rady jmenováni děkan dopravní fakulty ČVUT Miroslav Svítek, ředitelka odboru kontroly a vnitřního auditu ministerstva dopravy Ivana Kubaštová a docent na katedře dopravy a logistiky VŠTE v Českých Budějovicích Zdeněk Žemlička. I další nově příchozí František Žerava a Antonín Věchet mají podle ministerstva zkušenosti z oblasti drážní dopravy. Ministerstvo dopravy za cíl změn označilo právě nahrazení politických nominantů v dozorčí radě dopravními odborníky.

Žaluda se možná ve funkci nedožije konce léta

Mimořádné zasedání dozorčí rady, které má personální otázky na programu jednání, je svolané na 30. července. Pokud by nově příchozí do dozorčí rady hlasovali pro Žaludovo odvolání, nebudou potřebovat ani tři hlasy volených zástupců zaměstnanců, dodal Pejša.

Poslanec ODS Stanjura, Žákův předchůdce na postu ministra, označil personální změny za „pomstychtivé chování nikým nezvoleného dobyvatele“. „Po šesti dnech ve vládě (Žák) vyměnil většinu členů řídícího výboru ČD. Ti po dvou dnech působení jistě detailně prověřili odbornost členů dozorčí rady a pět ze šesti dnes odvolali. Jsem zvědav, kolik dnů budou potřebovat Žákovi věrní, aby konstatovali, že je třeba provést výměnu vedení drah,“ řekl.

Někdejší generální inspektor Českých drah a současný novopečený ministr dopravy Zdeněk Žák se dostal do sporu s šéfem ČD Žaludou v roce 2009. V té době se Žák stal náměstkem tehdejšího ministra dopravy Petra Bendla a předsedou dozorčí rady ČD. Z této pozice se pokusil Žaludu odstranit z čela státního dopravce za údajně neprůhledné hospodaření.

Jenže události tehdy nabraly nečekaný směr. Po zásahu ministra Bendla se ze všech funkcí „pro ztrátu důvěry“ naopak poroučel Zdeněk Žák a Žaluda poté požádal o policejní ochranu. Přitom jen o dva měsíce dříve si Bendl Žáka na úřad přivedl.