Moskva zrušila pokuty za mýtné. Platit musí jen zahraniční vlastníci aut

Ruská federální dálnice

Ruská federální dálnice Zdroj: CC BY SA 2.0: Serge Bystro via Flickr

Ruský prezident Vladimir Putin podepsal zákon, který prakticky ruší pokuty za neplacení mýtného na ruských federálních silnicích. Samo mýtné, proti kterému protestují řidiči kamionů, však zákon neruší, poznamenala stanice BBC na svém ruskojazyčném webu.

Podle zákona se pokuty budou platit pouze v případě, že se vlastník vozidla nachází v zahraničí. Pokuta bude nově činit pět tisíc rublů (asi 1700 korun), zatímco až dosud hrozila firmám devadesátkrát vyšší sankce, 450 tisíc rublů (asi 155 tisíc korun). Pokuta za opakované porušení pravidel klesla z milionu na 10 tisíc rublů.

Snížení pokut si vynutily masové protesty řidičů dálkových kamionů proti mýtnému, které trvají již několik týdnů. Mýtný systém Platon na federálních silnicích platí pro kamiony nad 12 tun hmotnosti od poloviny listopadu, a to ve výši 1,53 rublu (60 haléřů) za kilometr. Už od 1. března se má ale platit dvojnásobek. Za dva týdny svého fungování systém utržil okolo 550 milionů rublů (asi 190 milionů korun).

Protestující řidiči tvrdí, že systém zvyšuje dosavadní poplatky desetinásobně, nefunguje správně a ohrožuje jejich živobytí.
Systém spravuje společnost syna podnikatele Arkadije Rotenberga, považovaného za Putinova přítele. Kreml popírá, že by toto kamarádství bylo důvodem, proč firma PTITS byla vybrána bez soutěže.