Mýtné brány v Polsku nesplňují normy

Žádný spěch

Žádný spěch

Polský účetní dvůr NIK provedl hloubkovou kontrolu mikrovlnného mýtného systému, který v zemi postavil a provozuje Kapsch Telematic. Konečný ortel byl v zásadě pozitivní, až na nevyřešený problém trestů pro neplatiče a stovku mýtných bran ohrožujících životy účastníků dopravního provozu.

„Při výstavbě stovky mýtných bran na krajských silnicích ve Slezsku a Malopolsku stejně jako na úseku státní dálnice A2 byly změněny stavební prvky a brány získaly schválení na základě zfalšovaných certifikátů,“ napsali do zprávy kontroloři.

Nezbytnou expertizu dodal Německý institut stavební techniky z Berlína. Zjistil, že inkriminované stavební prvky nesplňují hned dvě normy. Jejich nedostatky mohou ohrozit lidské životy či zdraví, stejně jako způsobit škody na majetku, zjistili kontroloři a informovali o tom Generální ředitelství státních silnic a dálnic a hlavního inspektora stavebního dohledu.

Podle Krzysztofa Gorzkowského, ředitele marketingu Kapsch, společnost nemá k dispozici znalecké posudky, které by poukazovaly na provinění při výstavbě mýtných bran nebo na odchýlení od norem, jež by mohlo představovat nebezpečí pro provoz.

Žádný spěchŽádný spěch

Tváří v tvář informaci, že mohla být zfalšována certifikace, firma nařídila kontrolu dokumentů, stejně jako prověření inkriminovaných stavebních prvků. Žádné odchylky nebyly doloženy, tvrdí Gorzkowski. Kapsch se tedy s názorem účetního dvora příkře rozchází.