Na letišti Vodochody padl další rekord, i díky Schumacherovi

Letiště a továrna Aero Vodochody leží nedaleko Prahy v Odolené Vodě.

Letiště a továrna Aero Vodochody leží nedaleko Prahy v Odolené Vodě. Zdroj: Petr Horky

Téměř 12 tisíc pohybů letadel už v polovině srpna hlásí přistávací a vzletová dráha ve středočeských Vodochodech. Padl tak dva roky starý rekord.

Doposud bylo dosaženo nejvyššího počtu pohybů v roce 2010, kdy služba řízení letového provozu zabezpečila rovných 11 565 vzletů a přistání. „Do letošního roku očekáváme překročení hranice 15 tisíc pohybů,“ uvedla Martina Válová z Penta Investments, která Aero Vodochody vlastní.

Letiště je podle Válové vyhledávanou destinací pro letouny, které zajišťují obchodní leteckou přepravu, a také pro výcvik posádek. A využívají ho i VIP osoby - například zpěváci a hudebníci Elton John, Sting, Ozzy Osbourne, skupiny KISS, Duran Duran nebo nedávno i automobilový závodník Michael Schumacher se svým soukromým tryskáčem.

Okolní obce jsou proti letišti

Zvýšený pohyb však přidělává vrásky okolním obcím a téma vodochodského letiště už proto rezonuje v kampani před krajskými volbami.

„Tak, jak je nyní budoucnost letiště nasměrována, to v pořádku není. Okolní obce by letecký provoz velmi zatížil. Musíme hledat nějaký rozumný kompromis. Udělat ve Vodochodech mezinárodní letiště a tvrdit jako pan Rath, že lidé z Mladé Boleslavi a dalších měst v kraji to tam budou mít blíž než na Ruzyň, prostě není pravda,“ řekl v rozhovoru pro deník E15 kandidát ODS na středočeského hejtmana Raduan Nwelati.

Zdrženlivá je i jeho soupeřka z TOP 09 Helena Langšádlová: „Správní řízení musí prověřit, jestli je záměr rozšíření v souladu s územním plánem a zda lze vydat kladné stanovisko v rámci EIA. Plně rozumím lidem, kteří tam bydlí, ale v tuto chvíli to není otázka emocí, ale diskuze a rozhodování opravdu musí být vedeny ve věcné rovině.“