Na Slovensku vyjely autobusy RegioJet, spojí Bratislavu a Banskou Bystrici

Radim Jančura

Radim Jančura Zdroj: ctk

Soukromý železniční dopravce RegioJet z české skupiny Student Agency dnes na Slovensku zahájil provoz na pravidelné autobusové lince z Bratislavy přes Nitru do Banské Bystrice. Získání licence předcházel spor firmy se slovenskými úřady.

RegioJet informoval, že první den novou linkou cestovaly stovky lidí. Na trase mezi slovenskou metropolí a zhruba 100 kilometrů vzdálenou Nitrou dopravce nabízí v pracovních dnech 14 spojů v každém směru; polovina autobusů zajíždí do Banské Bystrice na středním Slovensku. V turistické sezoně plánuje firma prodloužit linku do turisticky zajímavých lokalit.

Stávajícím autobusovým dopravcům hodlá RegioJet konkurovat moderními autobusy a nižšími cenami. Zlevnění jízdného už ohlásila společnost Turancar, která delší dobu provozuje autobusovou dopravu mezi Bratislavou a Nitrou.

Zpoždění kvůli odporu úřadů

RegioJet podnikatele Radima Jančury plánoval svou první vnitrostátní autobusovou linku na Slovensku spustit už loni na podzim. Narazil ale na odpor úřadů, které se postavily proti vstupu nového dopravce na trh. Společnost zareagovala tím, že na Slovensku zahájila billboardovou kampaň, kterou upozornila na údajnou korupci a klientelismus. Povolení na provoz nedotované autobusové linky RegioJetu nakonec vydal Banskobystrický kraj poté, co podobné žádosti dopravce nevyhověl Bratislavský kraj.

„Banskobystrický samosprávný kraj neovlivňují žádné kartelové dohody s dopravci. Proto jsme společnosti RegioJet, která splnila všechny zákonné podmínky, licenci bez jakýchkoli obstrukcí vydali,“ uvedl předseda kraje (hejtman) Marian Kotleba.

Dopravci hrozí, že podobný spor se odehraje i ohledně jeho žádosti o další autobusovou linku, kterou by vozil cestující na východním Slovensku ke svým dálkovým vlakům. Podle deníku Hospodárske noviny se proti plánům společnosti postavilo město Svidník, které se obává rizika rušení existujících autobusových spojů.

RegioJet na Slovensku provozuje vlakovou dopravu z Bratislavy do Košic na východním Slovensku a také z Prahy do Košic. Kromě toho zajišťuje státem dotovaný provoz osobních vlaků na regionální trati z Bratislavy do Komárna na jihu země. Mateřská firma RegioJetu, společnost Student Agency, zase provozuje i mezinárodní autobusové linky mezi Českou republikou a Slovenskem.