Nádraží už nebudou uklízet zaměstnanci. Dráhy vypisují tendr za 700 milionů

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: Dominik Bachurek, Sedmicka

České dráhy jsou další ze státních institucí, která plánuje předat správu svých objektů do rukou soukromých firem. Údržbu a úklid budov železničářů včetně nádraží zajistí vítězové šesti tendrů v celkové hodnotě 700 milionů korun. Kontrakty uzavřou na tři roky.

„Zhruba před třemi lety jsme takto centralizovali údržbu budov, a protože se tento postup osvědčil, na další období soutěžíme centrálně nejen údržbu, ale přidali jsme k ní i úklid veřejných prostor. Doposud byl úklid řešen zčásti našimi zaměstnanci a zčásti různými externími dodavateli,“ říká Radek Joklík z tiskového oddělení Českých drah. Soutěže vycházejí z členění Regionálních správ majetku ČD, je jich tedy jen šest, ale pokrývají celé území státu.

Spolupráci s privátním sektorem na poli facility managementu hodlá ve velkém odzkoušet ministerstvo práce a sociálních věcí. Obří tendr finančním objem, ale i rozsahem služeb, chce vypsat dle informací Hospodářských novin v průběhu léta. Půjde o dvě miliardy korun a soukromá firma zajistí vše, co souvisí se správou a provozem budov od evidence majetku, ostrahy, úklidu, nákupu energií až po sekání trávy. Pokud neskončí tendr u ministra Drábka fiaskem, pravděpodobně se o totéž pokusí obrana. Dosud veřejný sektor spoléhal při zajištění facility managementu spíše na vlastní síly nebo jej řešil najímáním firem pro různé objekty a na jednotlivé dílčí části zvlášť – například strážních služeb, úklidových nebo správcovských firem.

„Sdružené nákupy se vyplatí u služeb, například při hromadném nákupu elektrorevizí, i u materiálu, třeba u žárovek. Efektivita se projeví především u personálu, když nebude muset být na každou budovu vlastní správce a údržbář,“ říká Zdeněk Švanda, předseda představenstva společnosti Strabag PFS. Stát podle něho zatím nemá žádnou koncepci nakládání s nemovitostmi a s jejich provozem.

V minulosti uvažovalo o objednávce komplexnějších facility služeb ministerstvo zemědělství. Soutěž ministerstva zdravotnictví na kompletní správu vybraných nemovitostí vyhrála před dvěma lety firma ze skupiny Penta a získala kontrakt na 54 milionů korun. Firma Instalace Praha pracuje pro ministerstvo školství, když zajišťuje kompletní facility management Národní technické knihovny. Smlouva zní na bezmála 170 milionů korun.