Nákladní doprava roste, kamiony loni převezly nejvíc zboží od roku 2008

Tuzemští nákladní dopravci mají za sebou úspěšný rok. Oživení ekonomiky se projevilo především na silnicích, po kterých putovalo o 13 procent více zboží než o rok dříve. Podle nejnovějších statistik ministerstva dopravy, které jsou zatím za tři loňská čtvrtletí, převezla nákladní auta s tuzemskou značkou nejvíce tun od roku 2008.

Samotní dopravci přibývání zakázek potvrzují, čísla ovšem nečtou jednoznačně růžově. „Na růstu se podílí pouze vnitrostátní doprava, mezinárodní k němu přispěla pouze v prvním čtvrtletí. Důvodem je zřejmě dopad krize a sankcí v Rusku a na Ukrajině,“ uvedl generální tajemník sdružení autodopravců Česmad Bohemia Vojtěch Hromíř. Za pravdu mu dává statistika, která zohledňuje i ujeté vzdálenosti. Ta stagnuje nebo klesá.

Pokud jde o množství nákladu, dařilo se i železničářům. Hmotnost zboží na kolejích od ledna do konce září meziročně vzrostla o devět procent. V soutěži s rychleji rostoucími silničními přepravami tím ale železnice znovu ztratila podíl na trhu nákladní dopravy.

Nákladní přeprava za tři čtvrtletí (v mil. tun)
20132014Změna v procentech
Silnice252 285 + 13
Železnice62 67 + 9
Voda1,25 1,3 + 4

Pramen: Ministerstvo dopravy

Popelkou zůstává vodní doprava, i ta si ale loni připsala čtyři procenta k dobru. Předběžné údaje Českého statistického úřadu za tři loňská čtvrtletí ukazují rovněž nárůst tržeb v dopravě a skladování, a to o šest procent na 424 miliard.

Opatrnými optimisty mohou být i provozovatelé osobní dopravy. Počet pasažérů ve vlacích se dozáří zvýšil o procento na 131 milionů.