Němci narazili, nové berlínské letiště se má prodražit o 25 miliard

Letiště Tegel v Berlíně.

Letiště Tegel v Berlíně. Zdroj: Reuters

Letiště Tegel v Berlíně.
Letiště Tegel v Berlíně.
Letiště Berlin Brandenburg International
Letiště Berlin Brandenburg International
5
Fotogalerie

Nové berlínské letiště, jehož otevření bylo v uplynulých téměř deseti letech opakovaně odkládáno, si vyžádá před zahájením provozu, nyní plánovaném na říjen roku 2020, dodatečné investice ve výši až jedné miliardy eur (zhruba 25,5 miliardy korun). Tvrdí to německý týdeník Bild am Sonntag.

Německý list píše, že management společnosti Flughafen Berlin Brandenburg (FBB), která provozuje berlínská leziště, sdělila informaci o potřebných dodatečných penězích před Vánocemi dozorčí radě. Agentura Reuters dnes uvedla, že se jí nepodařilo získat komentář od FBB.

Bild am Sonntag uvedl, že výstavba letiště s sebou nese každý měsíc dodatečné náklady ve výši 25 milionů eur. Do října 2020 tak má v rozpočtu na výstavbu letiště chybět přibližně 750 milionů eur. Kromě toho pak prý bude na dokončení letiště a urychlení jeho rozšíření potřeba dalších peněz.

Pokud bude letiště dokončeno v nyní stanoveném termínu, nebude už počáteční kapacita vyhovovat požadavkům. Stávající berlínská letiště Tegel a Schönefeld loni odbavily 33 milionu pasažérů, zatímco nové letiště, které je má nahradit, má mít počáteční kapacitu 27 milionů cestujících.

Bild am Sonntag napsal s odvoláním na zdroje zastupující spolumajitele FBB, tedy spolkové země Berlín a Braniborsko a německý stát, že dodatečných 400 milionů eur lze zajistit půjčkami. Spory se prý vedou o to, jak získat zbytek.

Šéf letiště Engelbert Lütke Daldrup v prosinci připustil, že letiště bude potřebovat další peníze a že dozorčí rada má v březnu jednat o tom, jak je získat.