Němci už nejsou mistry světa v turismu. Předehnali je Číňané

Čínské turistky v Praze

Čínské turistky v Praze Zdroj: Profimedia.cz

V 90. letech zaplavili Česko němečtí turisté. Po nich přišli Rusové. Možná už brzy však bude nejčastějším zahraničním návštěvníkem Pražského hradu, Karlštejna nebo Českého Krumlova Číňan.

Číňané totiž vloni za turistiku utratili nejvíce ze všech národů světa. Předstihli doposud druhé Američany a z trůnu sesadily tradiční mistry světa v turismu – Němce. Vyplývá to z nových čísel, které zveřejnila Světová turistická organizace, úřad při OSN (UNWTO).

Při pohledu na statistiku je vidět, že v roce 2012 turisté z Číny doslova zaplavili svět. Utratili 102 miliard dolarů, což je o 40 procent více než o rok dříve. Jak se v Číně rozšiřuje střední třída, přibývá počet lidí, kteří si mohou dovolit zájezd do zahraničí. Tento trend bude dál pokračovat. Další příčinou nástupu Číňanů je postupné uvolňování omezení pro čínské cestovatele. Vloni opustilo hranice říše Středu 83 milionů lidí, oproti pouhým deseti o dekádu dříve, píše UNWTO.

Číňan v Praze utratí víc než Rus

Čínských turistů přibývá také v České republice. A to navzdory tomu, že mezi oběma zeměmi neexistuje přímá letecká linka. V roce 2011 přijelo do Česka 108 tisíc turistů z Číny, vloni to bylo zhruba 145 tisíc (údaje společnosti Mag Consulting z loňského listopadu). Čínští turisté jsou však zatím daleko za Němci, kterých do Česka stále přijíždí nejvíce. Vloni jich přijelo 1,4 milionu. Druzí jsou Rusové se sedmi sty tisíci.

Londýn, ČíňanéLondýn, Číňané | profimedia.czČíňané na cestách rádi nakupují luxus. V Číně je totiž zatížen velkými cly. Na snímku Číňané v Londýně.

Čínští turisté jsou lukrativní klientelou. Číňané v Česku nakupují módu a oblečení, sklo, hodinky a šperky. Utrácejí v průměru více než jejich ruští kolegové. Průměrná útrata na jeden nákup dosáhla u čínských turistů na podzim loňského roku 15 tisíc korun. U turistů z Ruska je to přitom jen 6600 korun. Američané nechají za jeden nákup v ČR v průměru 9700 korun.

V Číně je na luxusní zboží uvaleno vysoké clo, proto Číňané na výletech hodně utrácejí. Celkově jsou v ČR v nakupování cizinců dlouhodobě národností číslo jedna Rusové, kteří rádi nakupují luxus. V Moskvě jsou stejné výrobky až dvakrát dražší než v Praze. Tyto informace na konci minulého roku přinesla společnost Global Blue, která zprostředkovává vracení DPH turistům ze zemí mimo Evropskou unii.

Podle informací UNWTO je tedy světovou mocností číslo jedna v turismu Čína, následuje Německo, USA a Velká Británie. Na páté místo ze sedmého pak poskočilo Rusko.