Německá minimální mzda se týká i českých dopravců, Česmad žádá ochranu

Německá minimální mzda údajně ovlivní i dopravce, kteří touto zemí jen projíždějí.

Německá minimální mzda údajně ovlivní i dopravce, kteří touto zemí jen projíždějí. Zdroj: Novak Tomas/Euro

Německo bude od ledna požadovat po zahraničních přepravních firmách, aby prokazovaly dodržování minimální mzdy na německé úrovni. Českým dopravcům se opatření nelíbí, protože tak Němci mohou ovlivňovat ceny zahraničních přeprav - dopravci by je museli zvyšovat o částku potřebnou k dorovnání mezd na minimální německou úroveň.

Německo bude od ledna požadovat po zahraničních přepravních firmách, aby prokazovaly dodržování minimální mzdy na německé úrovni. Českým dopravcům se opatření nelíbí, protože tak Němci mohou ovlivňovat ceny zahraničních přeprav - dopravci by je museli zvyšovat o částku potřebnou k dorovnání mezd na minimální německou úroveň. Uvedlo to dnes největší tuzemské sdružení Česmad Bohemia. Ministerstvo dopravy se k problému vyjádří příští týden.

„Volný pohyb služeb jako základní pilíř EU se vinou Německa ocitá v zásadním ohrožení. Německo totiž plánuje, že jejich zákon o zavedení minimální mzdy ve výši 8,50 eura za hodinu se má od 1. ledna vztahovat i na všechny zahraniční dopravce, jejichž řidiči byť jen projíždějí Německem,“ uvedl mluvčí Česmadu Martin Felix.

Podle Felixe je neslýchané, aby takto Německo zasahovalo do právního řádu jiné země a fakticky ovlivňovalo cenu dopravy mezi dvěma cizími státy prováděnou rovněž pro cizího zákazníka.

Německé úřady také uvedly do provozu stránku, na které lze stáhnout formuláře k hlášení výkonu práce zaměstnanců na území Německa. Ty by se měly faxem odesílat na příslušný úřad. Za neplnění povinnosti zákon hrozí sankcemi až do půl milionu eur.

„Takovýto bezprecedentní nárůst byrokracie ještě sjednocená Evropa nezažila, navíc realizovaný poněkud primitivní technologií. Je nemožné, aby před každou přepravou někdo faxem posílal do Německa informaci, kdo a jak dlouho se bude na jeho území pohybovat, včetně osobních údajů,“ dodal mluvčí.

Česmad již podle Felixe požádal české úřady o podporu svého stanoviska a ochranu českých dopravců i ostatních podnikatelů před zneužíváním vnitrostátního práva jiného státu k omezování volného pohybu v rámci EU.