Německé nebe opět zasáhne stávka, Düsseldorf a Hamburk čekají zpoždění

Letiště Düsseldorf

Letiště Düsseldorf Zdroj: E15 Stepan Bruner

Bezpečnostní pracovníci na letištích v Düsseldorfu a Hamburku ve čtvrtek nenastoupí do práce. Jednání mezi odbory a letišti zkrachovala na nechuti zúčastněných stran k sebemenším ústupkům.

Stávka odborového svazu Verdi, který vyvolal i loňské protesty na letišti ve Frankfurtu, propukne ve čtyři hodiny ráno a skončí o půlnoci. Verdi tak reaguje na krach dalšího kola vyjednávání s provozovateli letišť, kteří odmítají vyhovět jeho požadavkům na zvýšení platů. Zaměstnanci „nemají jinou možnost,“ tvrdí odbory.

Letiště v Düsseldorfu počítá s citelnými průtahy v odbavování, což pocítí hlavně cestující na odletech. Letiště na čtvrtek počítá s 550 přílety a odlety, což představuje asi 48 tisíc pasažérů. „Krátkodobé přerušení práce podstatně zneklidňuje cestující a způsobuje branži obrovské škody,“ řekl deníku Frankfurter Allgemeine Zeitung mluvčí letiště Christoph Blume.

Řadu zpoždění očekává i hamburské letiště, cestující první třídy navíc nebudou mít k dispozici přepážky prioritního odbavení, protože by je na nich neměl kdo obsloužit. Aerolinky ale předpokládají, že všechny lety se od plánovaných časů odchýlí jen mírně.

Verdi požaduje zvýšení platů 34 tisíc bezpečnostních zaměstnanců v Severním Porýní-Vestfálsku o 2,50 až 3,64 eur na hodinu. Pro 24 tisíc zaměstnanců s nejnižším tabulkovým platem se odbory chtějí domoci zvýšení platu o 40 centů za hodinu. 2000 bezpečnostních zaměstnanců ve spolkové zemi by mělo dosáhnout na hodinový plat 16 eur, pro hamburské pracovníky chce Verdi plat 14,50 eura za hodinu.

Bezpečnostní zaměstnanci půjdou protestovat už podruhé během několika týdnů. Na konci ledna způsobil dvoudenní protest velká zpoždění na letištích Düsseldorf a Kolín nad Rýnem/Bonn.