Němečtí letoví dispečeři jdou příští týden do stávky

Airbus A319 italské odnože letecké společnosti Lufthansa na ruzyňském letišti.

Airbus A319 italské odnože letecké společnosti Lufthansa na ruzyňském letišti. Zdroj: E15, Stepan Bruner

Němečtí letoví dispečeři připravují na příští týden opět uspořádat stávku za vyšší mzdy. Její konání oznámí odborový svaz GdF 24 hodin předem. Řekl to dnes hlavní odborový vyjednavač Dirk Vogelsang. Letečtí dispečeři plánovali stávkovat minulý čtvrtek, německý pracovní soud jim to však ve středu zakázal.

„V pondělí to ještě nebude,“ řekl Vogelsang. Celodenní stávka by se dotkla zhruba 600 tisíc lidí, kteří v běžný srpnový den používají německá letiště, uvedla asociace cestovních kanceláří DRV.

GdF požaduje zvýšení mezd dispečerů na příštích 12 měsíců o 6,5 procenta. Společnost DFS, která má na starosti řízení letového provozu v Německu a zaměstnává zhruba 1900 dispečerů na všech letištích v zemi, nabízí zvýšení mezd o 3,2 procenta s jednorázovým příplatkem a od listopadu 2012 o další dvě procenta. Na oplátku požaduje souhlas s navýšením přesčasů, což odbory odmítly. DSF minulý týden oznámila, že je připravena si s odbory znovu sednout k jednacímu stolu.

Pokud by se stávka konala v průměrné srpnové dopoledne, dotkla by se podle deníku Süddeutsche Zeitung 2500 letů a 300 tisíc cestujících.

Dispečeři si za hrozbu stávkou uprostřed hlavní sezony dovolených vysloužili ostrou kritiku. Německý ministr dopravy Peter Ramsauer vznesl pochybnosti nad tím, zda průměrná roční mzda kolem 120 tisíc eur (2,9 milionu korun), 25hodinový pracovní týden a 50 dní roční dovolené lze označit za natolik špatné pracovní podmínky, aby opravňovaly ke stávce v citlivém období.