Němečtí strojvedoucí vstupují do stávky, nevyjedou tisíce vlaků

Dopravní chaos v Německu se blíží. Vlaky se ve čtvrtek a v pátek zastaví kvůli stávce železničářů za vyšší mzdy.

Dopravní chaos v Německu se blíží. Vlaky se ve čtvrtek a v pátek zastaví kvůli stávce železničářů za vyšší mzdy. Zdroj: profimedia

V Německu ve čtvrtek večer začne 24hodinová výstražná stávka strojvedoucích německých drah Deutsche Bahn (DB) sdružených v odborech GDL, kvůli které nevyjedou tisíce spojů. Na problémy se musí připravit i cestují z Česka, předešlé protesty ochromily mimo jiné spojení Prahy s Berlínem. Odbory GDL se stávkou snaží přinutit dráhy ke zvýšení mezd.

Strojvedoucí v nákladní dopravě zastaví práci ve čtvrtek v 18:00, osobní vlaky přestanou jezdit ve 22:00 a protest potrvá do pátečních 22:00. Po skončení stávky nelze počítat s rychlým obnovením provozu, problémy mohou přetrvávat až do soboty.

České dráhy (ČD) doporučily v době stávky do Německa necestovat vlakem. Spoje Eurocity pojedou jen v úseku Praha-Drážďany nebo Praha-Děčín a zpět. V regionální dopravě nepojedou spěšné vlaky Cheb-Norimberk. S menšími omezeními je třeba počítat u některých spojů již ve čtvrtek odpoledne ve směru do Německa a v sobotu ráno ve směru z Německa.

První stávku uspořádaly GDL v polovině listopadu, tehdy nevyjelo osmdesát procent dálkových spojů a podobný počet regionálních vlaků. Nejezdily ani vlaky mezi Berlínem a Prahou a také mezi Norimberkem a Chebem. Nynější protest může mít pro cestující vážnější dopady, protože se koná před druhým adventním víkendem.

Odbory požadují zvýšení mezd o 555 eur (13 600 korun) měsíčně, vyplacení jednorázové protiinflační prémie 3000 eur (73 400 korun) a zkrácení pracovní doby z 38 na 35 hodin týdně. Dráhy takové požadavky odmítají, protože by to podle nich zvýšilo náklady na personál o padesát procent. Jako kompromis navrhují zvýšení mezd o jedenáct procent a jednorázový bonus ve výši 2850 eur (69 700 korun).