Nemovitosti za víc než tři miliardy. Výbor ČD schválil převod nádraží

Ocelová střecha pražského Hlavního nádraží

Ocelová střecha pražského Hlavního nádraží Zdroj: Michael Tomes, E15

Řídící výbor Českých drah, který ve firmě plní funkci valné hromady, na dnešním zasedání schválil chystaný převod nádražních budov na Správu železniční dopravní cesty. Výbor se nezabýval cenou ani jinými parametry, odsouhlasil pouze samotný záměr. Členové výboru ale transakci podmínili tím, že musí být ekonomicky výhodná, v souladu s obchodními zájmy ČD a principy péče řádného hospodáře. To musí podle výboru zajistit představenstvo a dozorčí rada.

Do majetku správy železnic má přejít na 1500 nemovitostí, z toho je zhruba tisícovka nádražních budov. Dráhy by za to měly inkasovat 3,24 miliardy korun. Ministerstvo dopravy převod prosazuje mimo jiné proto, aby zrovnoprávnilo dopravce v přístupu k nádražní infrastruktuře. Dráhy navíc nemají peníze na to, aby často zchátralé budovy opravily. Naopak SŽDC už dříve avizovala, že do nádraží nalije s využitím fondu miliardy. Stavební firmy se tak mohou těšit na solidní byznys.

Věc ale není zcela bez háčků. Například interní právní analýza identifikovala hned několik rizik pro České dráhy, server E15.cz o dokumentu informoval v úterý.

Šéf Českých drah Pavel Krtek ale dnes uvedl, že dokument nevychází z aktuálního stavu transakce a popis problémů je zkreslený. Představenstvo přitom o dokumentu jednalo v pondělí a je datován 29. lednem. „Zpracovaný dokument rovněž nezahrnuje rizika ohledně možného poškození Českých drah v případě, kdy by celá transakce nebyla realizována,“ doplnil Krtek.

Dle dnešního rozhodnutí řídícího výboru ponese za převod zodpovědnost především představenstvo a dozorčí rada, řídící výbor už se transakcí a jejími konkrétními parametry zabývat nebude.