Nová mexická vláda prodává prezidentský Boeing 787-7 Dreamliner

Boeing 787-8 Dreamliner

Boeing 787-8 Dreamliner Zdroj: profimedia.cz

Boeing 787-8 Dreamliner
Ilustrační foto
Boeing doručí první letoun 787 Dreamliner japonské společnosti All Nippon Airways (ANA). Letadlo mělo být předáno už v roce 2008, jeho odevzdání však zdržela série technických problémů. Šlo například o požár na palubě během testovacích letů v listopadu minulého roku.
Boeing 787 Dreamliner (Foto: Profimedia)
Boeing 787 Dreamliner (Foto: Profimedia)
8
Fotogalerie

Jeden z nejdražších prezidentských leteckých speciálů na světě, který používal poslední tři roky bývalý mexický prezident Enrique Peňa Nieto, odletěl do americké Kalifornie, kde bude čekat na nového majitele. Boeing 787-7 Dreamliner, který koupilo Mexiko za 218 milionů dolarů (přes pět miliard korun), chce nová vláda prodat jako zbytečný luxus. Jde o první ze série úsporných opatření, které slíbil nový prezident Andrés Manuel López Obrador v předvolební kampani.

„Prodáme všechna letadla a helikoptéry, které používali zkorumpovaní politici,“ zopakoval dnes prezident López Obrador, který se úřadu ujal v sobotu a který hodlá prodat i další vládní letouny a létat komerčními linkami. Luxusní vládní boeing nalétal necelých 2000 hodin a asi 600 tisíc kilometrů, má nejmodernější vybavení, prezidentské apartmá, devět toalet a koupelnu se sprchovým koutem. Dokáže letět 20 hodin, aniž by musel tankovat palivo.

První levicový prezident Mexika po několika desetiletích se chce vyhnout všem symbolům luxusu. Už dříve také uvedl, že nebude jako jeho předchůdci v předchozích více než 80 letech bydlet v prezidentské rezidenci Los Pinos, která má být otevřena pro veřejnost jako kulturní centrum.

Na své první tiskové konferenci dnes López Obrador také uvedl, že jednou z priorit jeho vlády bude snížení kriminality v zemi. Brífinky s novináři chce prezident pořádat každý den, jako to dělal v době, kdy byl starostou mexické metropole (prosinec 2000 až červenec 2005).

„Budeme chránit novináře a sociální aktivisty, kteří jsou v ohrožení,“ prohlásil prezident. Mexiko patří k nejnebezpečnějším zemím pro žurnalisty. Od roku 2000 tam bylo zabito na 140 novinářů, poslední z nich v sobotu, v den prezidentské inaugurace, kdy byl v metropoli západomexického státu Nayarit nalezen zastřelený novinář Alejandro Márquez.

Do vlády nového prezidenta vkládají mnozí Mexičané velké naděje, podle posledního průzkumu veřejného mínění, který dnes zveřejnil mexický tisk, věří přes 80 procent obyvatel země, že nová vláda jejich životy zlepší.