Nový boom v dopravě? Počty CNG vozidel u nás rostou o polovinu

autobus na CNG

autobus na CNG

Ne všechny prodeje aut zažívají recesi. V Česku aktuálně jezdí pět tisíc vozidel na stlačený zemní plyn (CNG). Žádné závratné číslo to není, ale oproti lednu 2012 se jedná o slušný meziroční přírůstek 44 procent. Nejvíce narostl počet osobních a dodávkových vozidel, a to o polovinu. V tuzemsku máme také již 385 plynových autobusů a 55 komunálních vozidel na CNG.

„Kromě klasických motoristů se CNG vozy jezdí u nás už řada firem. Třeba , DHL v Praze, Ostravě i Olomouci, ale i komunální vozy v Praze, Táboře a dalších městech, polovina všech vozidel Městské policie v Ostravě, 385 městských a linkových autobusů,“ vypočítává Zdeněk Prokopec, předseda představenstva Asociace NGV.

„Vozidla na zemní plyn jsou nejen ekologická, bezpečná, ale mají i levný provoz. To si začalo uvědomovat stále více podniků, firem, měst, dopravců, ale i jednotlivců. Vždyť když porovnáme rok 2005, kdy se o podpoře CNG v ČR začalo poprvé diskutovat, a začátek roku 2013, pak se počet CNG vozidel zvýšil 11krát. Z toho počet CNG autobusů více než dvakrát, počet CNG stanic a spotřeba CNG shodně pětkrát,“ pokračuje ve statistice Prokopec. Nejmarkantněji se vyvíjí oblast osobních a dodávkových vozidel (16krát).

Spotřeba a stanice jdou ruku v ruce

Souběžně s počtem vozidel stoupá u nás i spotřeba CNG. V loňském roce byla 15,242 milionů metrů krychlových. Navýšení o více než tři miliony metrů krychlových představuje více než 26 procentní meziroční nárůst.

Do roku 2020 se odhaduje, že se u nás spotřeba CNG zvýší až na 800 milionů metrů krychlových. Aktuální cena za jeden kubický metr CNG, který energeticky odpovídá jeden litru benzinu, je ve výši 18 korun pro motoristy bezkonkurenční.

Také počet CNG stanic v tuzemsku roste. „Jen za minulý rok přibylo 11 CNG stanic a motoristé tak mají nyní k dispozici již 45 veřejných plnicích stanic,“ dodává Prokopec. Dalších asi 100 uživatelů vlastní samostatnou malou domácí plničku.

Aktuální mapa tuzemských stanic CNG

Mapa CNG stanic 01/2013Mapa CNG stanic 01/2013 | www.cngplus.cz

Zdroj: www.cngplus.cz

Nicméně evropská, respektive celosvětová čísla jsou mnohem vyšší. Na světě již jezdí 16,2 milionů CNG vozidel a podle několika různých studií se má v průběhu příštích deseti let objevit na silnicích po celém světě dalších zhruba 50 milionů vozidel. Evropa má 1,73 milionů uživatelů.

V Evropě je aktuálně 4080 CNG stanic a ve světě přes 21 tisíc. Co se týče malých domácích plniček, ve světě jich je přes osm tisíc. Do roku 2020 počítá EU s náhradou 20 procent klasických ropných pohonných hmot alternativními palivy, z toho s polovičním podílem pro CNG. To představuje asi 23,5 milionu vozidel na CNG a 20 tisíc CNG stanic v Evropě.

Vývoj cen PHM a CNG na tuzemských stanicích v Kč/l a v Kč/kg

Vývoj cen PHM a CNG v ČRVývoj cen PHM a CNG v ČR | www.cngplus.cz

Zdroj: www.cngplus.cz