Nový ruský low-cost začal létat na Krym. Prý má vyprodáno

Letoun ruských nízkonákladových aerolinek Dobroljot

Letoun ruských nízkonákladových aerolinek Dobroljot Zdroj: profimedia.cz

První komerční let uskutečnily nové ruské nízkonákladové aerolinky Dobrolet. Společnost, která je dceřinou firmou ruského Aeroflotu, má obsluhovat anektovaný Krym. Ruské státní aerolinky s plánem zavést nízkonákladového přepravce přišly už loni, aby využily zájmu o létání mezi rostoucí ruskou střední třídou.

Dobrolet měl podle původních plánů poprvé letět z Moskvy do Petrohradu. Když ale Rusko v březnu zabralo ukrajinský Krymský poloostrov, společnost se rozhodla plán změnit a první let nasměrovat do krymského Simferopolu.

Anexe Krymu sice vedla k západním sankcím vůči Rusku, tam ale má podporu veřejnosti a Moskva využívá každé vhodné příležitosti k tomu, aby o ní mluvila jako o vítězství.

„Letadlo je skvělé… Sedadla jsou úzká, let ale dlouho netrvá,“ řekl ruský premiér Dmitrij Medveděv, když si prohlédl letadlo Boeing 737 před prvním letem z moskevského letiště Šeremeťjevo.

Dopravce hlásí vyprodáno

Dobrolet se jmenuje stejně jako někdejší aerolinky, které v bývalém Sovětském svazu létaly před Aeroflotem. Na trase z Moskvy do Simferopolu bude provozovat čtyři lety denně. Jednosměrné letenky na červenec se na webu teď prodávají za zhruba 3000 rublů (asi 1800 Kč). Vzhledem k velkému zájmu jsou letenky na nejbližší období takřka vyprodané.

Aerolinky se chtějí nejdříve zaměřit na domácí linky mezi Moskvou a městy jako je Petrohrad nebo Kazaň. Od roku 2016 ale chtějí létat rovněž na zahraniční letiště, například do Kyjeva, Istanbulu či Barcelony.

Levnější lety na Krym, kde úřady chtějí posílit cestovní ruch, nabízí i několik dalších ruských společností, například Transaero nebo Aeroflot.