O úspěchu v tendru na letištní taxi rozhodovala stokoruna

Taxi na pražském letišti

Taxi na pražském letišti Zdroj: Stepan Bruner, E15

Soutěž o provozovatele taxislužby na pražském letišti dospěla k zajímavému finále. Vítězem se stala společnost Taxi Praha podnikatelů Davida France a Patrika Altmana, když za lukrativní štafly před terminály nabídla čtyři miliony sto jednu korunu za měsíc. Druhá v pořadí skončila společnost FIX, která letiště obsluhovala i v minulých letech.

V elektronické aukci nabídla přesně o korunu nižší částku než vítěz. Obě firmy si tak zajistily místa na Letišti Václava Havla Praha na dalších pět let. Zbylí čtyři soutěžící opustili aukci s nepořízenou.

O úspěchu či neúspěchu přitom v tendru rozhodoval miniaturní rozdíl. Třetí firmou v pořadí je Sedop Taxi Praha, která nabídla jen o stokorunu nižší cenu než dvojka. Na čtvrté pozici skončil Tick Tack Radima Jančury, který byl ochoten platit 3,5 milionu.

Elektronická aukce byla podle mluvčí letiště Mariky Janouškové nastavena tak, aby každý účastník měl vždy čas reagovat na nabídku konkurence. Nové ceny jsou podle mluvčí výrazně vyšší než nájemné od nynějších provozovatelů.
Kromě taxislužby FIX jezdí dnes jako oficiální taxi letiště ještě firma AAA Radiotaxi.

Smlouva končí v prosinci, noví provozovatelé začnou jezdit od ledna, v kapse budou mít kontrakt do konce roku 2021. Letiště mimo jiné požaduje po taxislužbách maximálně tříleté vozy či jazykovou vybavenost řidičů.