Obchod za téměř 150 miliard: Airbus dodá vietnamským aerolinkám padesát dopravních letadel

Airbus A321

Airbus A321 Zdroj: profimedia.cz

Vietnamské aerolinky VietJet Aviation koupí od evropského Airbusu 50 dopravních letadel A321 za 6,5 miliardy dolarů (147 miliard korun). Vietnamská nízkonákladová společnost to uvedla ve svém dnešním sdělení. Smlouvu na návštěvě Hanoje podepsal francouzský premiér Édouard Philippe.
 

VietJet si od nákupu slibuje vyšší provozní efektivitu a kapacitu zejména na linkách do zahraničí. Airbus mu v rámci dohody kromě poskytnutí letadel zajistí i pilotní a technický výcvikový program.

VietJet je největší soukromou leteckou společností ve Vietnamu. V současnosti disponuje 60 stroji Airbus a denně vypraví přes 385 spojů jak vnitrostátních, tak do zahraničí, například do Japonska, Hongkongu, Jižní Koreje, Tchaj-wanu, Singapuru, Číny nebo Thajska.

Šéf firmy tento týden agentuře Reuters řekl, že by rád udržel průměrné stáří letky na třech letech, aby minimalizoval náklady na pohonné hmoty a údržbu.

Mezinárodní sdružení pro leteckou dopravu (IATA) předpovídá, že Vietnam bude za 20 let patřit mezi deset nejrychleji rostoucích trhů letecké dopravy na světě.

Společnost Airbus Group ve třetím čtvrtletí zvýšila čistý zisk meziročně o 212 procent na 957 milionů eur (24,7 miliardy korun), zejména díky růstu provozního zisku, ale také díky příznivému vlivu směnných kurzů.