Obchody za 300 miliard: letošní ročník singapurského aerosalonu je slabší

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: Airbus

Účastníci mezinárodního aerosalonu v Singapuru dojednali tento týden obchody za 12,3 miliardy dolarů (300 miliard korun). Celková hodnota transakcí je výrazně menší oproti předešlému aerosalonu, který se konal před dvěma lety. Oznámili to dnes organizátoři akce, která je největším veletrhem letecké, kosmické a obranné techniky v Asii.

Singapurská přehlídka se koná každé dva roky. Během té poslední byly v roce 2014 uzavřeny obchody za 32 miliard dolarů. Za nižší hodnotou transakcí smluvených během letošního ročníku stojí podle organizátorů skutečnost, že řada transakcí vznikla soukromě.

Dnešní číslo zahrnuje komerční, soukromé a zbrojní kontrakty, které účastníci veletrhu dojednali během tří obchodních dnů aerosalonu. Celkově jde o deset obchodních dohod, u dalších 40 nebyly částky zveřejněny. Před dvěma lety bylo sjednáno 24 obchodních dohod bez udání hodnoty.

Objednávky z minulých let

„Mnoho asijských aerolinek umístilo velké zakázky mezi lety 2011 až 2014 a teď se pro ně připravuje množství leteckých dodávek, které budou muset v příštích čtyřech letech pojmout,“ uvedl podle agentury AP ekonom analytické společnosti IHS Global Insight Rajiv Biswas.

Roky 2012 a 2014 byly pro singapurský aerosalon obdobím mamutích objednávek na nová letadla. Příští objednávky regionálních aerolinek budou v následujících dvou letech pravděpodobně menší, zřejmě v řádu desítek strojů, uvedl Biswas. Nálada v komerčním civilním letectví je ale podle něj dobrá a počet pasažérů by se měl i nadále rychle zvyšovat.