Obrana finišuje stamilionový tendr na servis airbusů

Airbus A319

Airbus A319 Zdroj: ctk

Ministerstvo obrany možná poprvé od roku 2009 svěří servis dvou dopravních letounů Airbus A319 z takzvané vládní letky jiné firmě než té, která je vyrábí. Podle dostupných informací by otevřené výběrové řízení mohla vyhrát nejmenovaná evropská společnost, která nabídla nižší cenu. Limit byl stanoven na 415 milionů korun bez DPH.

„Výsledky soutěže by měly být oznámeny nejpozději do konce roku, nyní je nelze předjímat,“ uvedl zdroj E15.cz blízký rezortu. Připomněl, že minulý rok v srpnu byla vypsaná veřejná zakázka, která však byla následně zrušena s odůvodněním, že žádný z přihlášených subjektů nemá dostatečné schopnosti a zkušenosti požadovaný servis a také výcvik pilotů a techniků provádět. Stávající smlouva ministerstva s Airbusem vyprší na konci prosince.

S novým tendrem souhlasila vláda Bohuslava Sobotky (ČSSD) v září. Kontrakt se tentokrát vztahuje se na období let 2015 až 2021. Podle úřadu Martina Stropnického (ANO) bylo otevřené řízení vyhlášené proto, aby stát ušetřil a nastavil průhlednější podmínky.

Tendr měl proběhnout už dříve

Současná smlouva údajně stanovuje paušální platby o třicet procent vyšší, než armáda za zcela identické služby požadovala právě v soutěži, které předchozí vedení rezortu minulý rok zrušilo.

Prvotní kontrakt získal Airbus bez výběrového řízení už před pěti lety za působení Martina Bartáka jako prvního náměstka tehdejší ministryně obrany.

Dva dopravní A319 vojsko momentálně využívá k různým účelům, od dopravy vrcholných politiků na diplomatické mise, přes přepravu vojáků do zahraničních misí. Stropnický nedávno uvedl, že zvažuje nákup třetího airbusu.