Obvodní soud odmítl nároky Grandi Stazioni vůči Českým drahám

Pražské hlavní nádraží - Fantova budova

Pražské hlavní nádraží - Fantova budova Zdroj: CC BY-SA 4.0: Tiia Monto; Wikimedia

Fantova kavárna
Fantova kavárna
Fantova kavárna
Fantova kavárna
Fantova kavárna
7
Fotogalerie

Obvodní soud pro Prahu 1 odmítl žalobu společnosti Grandi Stazioni Česká republika vůči Českým drahám. Oznámily to dnes České dráhy.

Firma Grandi Stazioni požaduje po Českých drahách, Správě železniční dopravní cesty a České republice náhradu přes tři čtvrtě miliardy za investice na pražském hlavním nádraží.

„Přes výzvu soudu k opravě však Grandi Stazioni nedokázaly dostatečně srozumitelně formulovat, čeho že se touto žalobou domáhají konkrétně na Českých drahách, a soud tak žalobu ve vztahu k Českým drahám odmítl pro nesrozumitelnost a neurčitost," uvedl mluvčí ČD Radek Joklík. Vůči SŽDC a státu proces ale dál běží. 

Italská společnost musela loni v říjnu opustit hlavní nádraží, neboť nestihla v termínu dokončit rekonstrukci historické Fantovy budovy. Z nádraží jí vykázala Správa železniční dopravní cesty, která areál loni od Českých drah převzala.

Grandi Stazioni měly mít dle smlouvy nádraží v pronájmu dalších třicet let, pokud by rekonstrukci dokončily včas. Ve věci běží další dvě žaloby o určení vlastnictví nádraží. Proti rozhodnutí obvodního soudu se mohou GS odvolat.