Pád rublu zlevnil letenky ruských aerolinek, lze ušetřit i několik tisíc

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: CC BY-SA 2.0: Aleksandr Markin

Prudké oslabení rublu zlevnilo Čechům letenky ruských aerolinií. Rusové ruší zájezdy a kapacita letadel není využita. Cena letenek Aeroflotu v korunách klesla v průměru o zhruba 25 procent.

Například z Prahy na Maledivy tak lze podle portálu Letuška.cz letět od 11 400 korun, Bangkok je možné pořídit od 11 600 korun. Při koupi letenky do těchto destinací přímo na webu dopravce v rublech lze přitom ušetřit i několik tísíc.

Poptávka Čechů po letech do zmíněných destinací se podle něj za první dva prosincové týdny zvýšila meziročně o 23 procent. Letenky přitom nezlevňují jen přímo kvůli klesající ruské měně.

„V reakci na slábnoucí rubl došlo v Rusku k rušení leteckých zájezdů. Celkově nízká poptávka a velké kapacity míst ruských leteckých společností znamenaly snížení cen letenek na minimum,“ uvedl ředitel Letuška.cz Josef Trejbal.

Při nákupu letenky v rublech na webu dopravce lze podle provozovatele portálu cestujlevne.com Davida Eiselta ušetřit i více. „V případě nákupu letenek u společnosti Aeroflot lze dosáhnout i na ceny hluboko pod deseti tisíci. Například z Prahy na Maledivy či Bangkok je možné letět už za 8500 Kč. Nutné je ale letenku nakoupit v rublech, nikoliv českých korunách,“ dodal Eiselt.

Tento týden oslabila ruská měna až o 20 procent a země je na prahu své první měnové krize od roku 1998. Od počátku roku ztrácí rubl asi 50 procent a jeho pád odráží řadu faktorů - od krize na Ukrajině a západních sankcí proti Moskvě, přes obavy ze sestupu ekonomiky do recese až po nynější eskalující propad cen ropy na světových trzích.

Igor Záruba: Ruská skluzavka