Pákistán příští měsíc spustí privatizaci aerolinek, pak energetiky

Pakistan International Airlines

Pakistan International Airlines Zdroj: Eluveitie, CC BY-SA 3.0, wikimedia

Pákistán v červnu zahájí prodej 49procentního podílu v aerolinkách Pakistan International Airlines (PIA). Ještě letos pak hodlá na burze nabídnout akcie několika energetických firem. V rozhovoru s agenturou Reuters to uvedl ministr pro privatizaci Muhammad Zubajr.

Pákistánský premiér Naváz Šaríf učinil v roce 2013, kdy se ujal funkce, z privatizace aerolinek svůj hlavní cíl. Parlament v dubnu přijal zákon, podle kterého se PIA přeměnily ve společnost s ručením omezeným, ale zabránil vládě vzdát se kontroly nad řízením podniku. Zubajr řekl, že toto ustanovení by mělo platit pouze dva roky.

Privatizace PIA a dalších téměř 70 státních společností, včetně ztrátových Pakistan Steel Mills a distributorů elektřiny, je hlavním bodem tříletého programu pomoci od Mezinárodního měnového fondu (MMF) ve výši 6,7 miliardy USD (162 miliard korun). Program pomohl Pákistánu vyhnout se v roce 2013 bankrotu, jeho platnost končí v září. Kvůli nechuti opozice a odborů se však privatizace stala politicky citlivou záležitostí.

Zubajr uvedl, že privatizace energetických firem bude letos pokračovat a vláda plánuje nabídnout na akciové burze podíly od deseti do 20 procent v několika firmách.

V listopadu se má uskutečnit nabídka akcií Faisalabad Electricity Supply Company a hned po ní budou následovat další firmy. Obnovit se má rovněž prodej Pakistan Steel Mills, možná již v příštích týdnech. Prodej banky SME by měl být dokončen do konce roku a prodej společnosti Telephone Industries of Pakistan do března 2017. Zubajr neuvedl, kolik vláda plánuje z privatizace získat.