Palubní personál Lufthansy kývl na dohodu o mzdových podmínkách

Lufthansa zatím zrušila 110 letů na krátké a středně dlouhé vzdálenosti a očekává, že bude muset zrušit i několik letů na dlouhé vzdálenosti. Stávka sice skončí hodinu po poledni, dopad na lety však bude mít celý den, varovala Lufthansa. Frankfurt je nejvytíženějším letištěm v Německu. (Foto ČTK)

Lufthansa zatím zrušila 110 letů na krátké a středně dlouhé vzdálenosti a očekává, že bude muset zrušit i několik letů na dlouhé vzdálenosti. Stávka sice skončí hodinu po poledni, dopad na lety však bude mít celý den, varovala Lufthansa. Frankfurt je nejvytíženějším letištěm v Německu. (Foto ČTK) Zdroj: ctk

Členové odborového svazu palubního personálu největších německých aerolinií Lufthansa souhlasili s podmínkami dohody o navyšování mezd, které svaz UFO v listopadu dojednal s vedením firmy za pomoci prostředníka. Nové stávky, které v létě částečně ochromily letecký provoz nad Evropou, tak před Vánocemi nehrozí.

Dohoda navržená mediátorem Bertem Rürupem předpokládá v příštích dvou letech průměrný růst platů zhruba 18 tisíc letušek a stevardů o necelá čtyři procenta a garanci místa do konce roku 2014. V příštím roce si mají přilepšit o 4,6 procenta. Odbory naopak souhlasily s pružnější pracovní dobou palubního personálu a nižší tarifní strukturou u kolegů, kteří ke společnosti nastoupí od příštího roku.

V interním hlasování odborářů, které skončilo o pondělní půlnoci, se pro toto řešení mnohaměsíčního mzdového sporu vyslovilo 85 procent účastníků. Do hlasování se podle dnešního oznámení UFO zapojilo přes 71 procent členů odborového svazu.

Původně UFO požadoval zvýšení platů o pět procent na příštích 12 měsíců, Lufthansa naopak nabízela nárůst o 3,5 procenta, a to až na dobu tří let. Odboráři měli námitky i proti plánovaným změnám, které počítají s přesunem některých pracovních míst pod dceřiné nízkonákladové aerolinie Germanwings, čímž chce Lufthansa lépe konkurovat levnějším dopravcům z Evropy a také leteckým společnostem z Perského zálivu.

Kvůli více než ročnímu sporu o mzdové a pracovní podmínky letušky a stevardi Lufthansy v září v Německu několikrát stávkovali. Společnost kvůli tomu musela zrušit na 1500 letů, včetně desítek spojů s Českou republikou, což jí způsobilo milionové škody. Po této vlně protestů se obě strany dohodly na obnovení jednání za pomoci prostředníka.

Pokud by se Lufthansa s palubním personálem nedohodla, pohrozili odboráři novými stávkami ještě před Vánoci, což by podle odhadů mohlo postihnout více než 1000 letů v tomto klíčovém období. O dovolených a v době kolem Vánoc aerolinie totiž tradičně vydělávají nejvíc. Případné ztráty by se tak mohly vyšplhat možná až na desítky milionů eur.