Parkovací obr Vinci Park jedná o změně majitele

Parkování v Praze

Parkování v Praze Zdroj: Topic Petr/Mlada fronta E15

Když poslanci nechávají auta na malostranském parkovišti naproti sněmovně, plynou zisky z parkovného tuzemské dceři francouzské společnosti Vinci Park. A její matka, která v Česku vlastní ještě například velkou stavební firmu Eurovia CS, chce nyní většinový podíl ve své parkovací divizi prodat.

Zájemci o divizi parkovišť Vinci jsou dva francouzští investoři - private-equity fond Ardian a pojišťovací divize Credit Agricole. Každý z investorů by získal 37,5 procenta, zbylý čtvrtinový podíl by si ponechala Vinci Concessions.

Koncern se většiny v divizi zbavuje kvůli tomu, že se chce ve větvi Vinci Concessions zaměřit na výnosnější byznys. Například na koncesovaný provoz letišť.

„Vidím to jako pozitivní vývoj, protože to ilustruje novou finanční strategii Vinci. O něco dynamičtější, s oběhem aktiv a zeštíhlováním portfolia,“ citovala agentura Reuters Gregoira Thibaulta, analytika francouzské investiční banky Natixis.
Za 75 procent Vinci Park nabízí investoři takovou sumičku, která společnost ohodnotila na 1,96 miliardy eur. Tato hodnota je zhruba šestnáctkrát větší než provozní zisk firmy v roce 2013.

V Praze obsluhuje Vinci Park kolem 35 000 parkovacích stání. Mimo jiné také u Letiště Václava Havla. Předloni firma z tržeb těsně pod sto milionů korun vytvořila provozní zisk převyšující 22 milionů, což znamená solidní ziskovost kolem 23 procent. Vinci Park zaměstnává ve 14 zemích kolem 12 000 lidí, obsluhuje 1,6 milionu parkovacích stání. Do Česka firma přišla v roce 1995.

Vinci Park
Konsolidovaný obrat společnosti Vinci Park za rok 2012 byl 615 milionů euro. Celosvětově zaměstnává 12 000 pracovníků.
Partnery společnosti VINCI Park jsou městské správy i soukromí investoři.
Vinci Park navrhuje, financuje, staví a provozuje parkovací systémy a parkovací objekty.