Pendolinem jako letadlem - cena jízdenky bude záviset na době nákupu a obsazenosti

Pendolino

Pendolino Zdroj: Profimedia.cz

České dráhy dále modifikují svoji výkladní skříň, kterou tvoří spoje SC Pendolino. Poté, co vešlo ve známost zrušení jednoho vagonu první třídy a jeho přestavba na dvojku, je tu další změna. Cena cesty rychlovlakem se bude podobně jako u letenek odvíjet od včasnosti nákupu a také od obsazenosti soupravy.

Nový systém začne platit v září. Stejný model využívá od svého vstupu na koleje konkurenční Leo Express podnikatele Leoše Novotného. Dráhy ale na rozdíl od Leo Expressu staví na povinné a zpoplatněné rezervaci místa, ačkoliv konkurence má rezervaci automaticky v ceně jízdenky.

Rezervace na pendolino budou nově odstupňovány na škále 35 korun, 70 korun, 100 korun a 150 korun. Nejdražší místenka těsně před odjezdem vyjde na 200 korun, což byla dosud základní cena rezervace.

„Pro vybrané relace, například mezi Olomoucí a Ostravou, může být nabízen omezený počet míst ve druhé třídě také za nula korun. Za tuto hodnotu mohou být nabídnuty také některé rezervace na již jedoucí spoj, například se to může týkat úseku z Pardubic do Prahy po odjezdu vlaku z Olomouce,“ doplnil mluvčí drah Petr Šťáhlavský.

Změny jsou zřejmě důsledkem konkurenčního boje mezi RegioJetem, Leo Expressem a Českými drahami na trase Praha – Ostrava. Dráhy zkušebně zlevnily jízdu pendolinem už na červenec a srpen. V případě nákupu jízdenky na internetu je prázdninová rezervace místa zdarma. Při nákupu v pokladně zaplatí cestující za místenku 35 korun.

Vlaky pendolino přinášejí Českým drahám dlouhodobě ztrátu v řádech stovek milionů korun, především kvůli vysokým odpisům a splátkám úvěru na jejich nákup.