Piloti Germanwings stávkují, protest zasáhne 15 tisíc lidí

Germanwings

Germanwings Zdroj: Germanwings

Piloti německých nízkonákladových aerolinek Germanwings zahájili dnes v 6 hodin stávku. Protestní akce potrvá šest hodin a nejvíc postihne vnitroněmecké spoje. Ruší se celkem 116 letů, podle televize n-tv to zasáhne kolem 15 tisíc cestujících. Piloti stávkují kvůli sporu o důchodový program, který už téměř rok vedou s vedením společnosti Lufthansa, stoprocentním vlastníkem Germanwings.

Germanwings měly v době stávky vypravit celkem 164 letů, zrušeno jich tak je kolem 70 procent. Aerolinky se snaží zachovat především spoje směřující do oblastí, kde Němci tráví dovolenou, a další mezinárodní spojení. Některé lety také byly odloženy na dobu po skončení stávce, takže se uskuteční s několikahodinovým zpožděním.

Náhradní letový řád počítá se zachováním spojení mezi Německem a Českem. Bez komplikací se uskutečnil ranní let z Düsseldorfu do Prahy, který přistál na Letišti Václava Havla v 8:39. Zrušen nebyl ani let z Hamburku do Prahy krátce před polednem.

Cestujícím, kteří dnes s Germanwings nemohou letět, společnost doporučila využít na vnitroněmeckých linkách vlaky nebo autobusy, případně zdarma přeložit letenku na jiný termín. Část cestujících také přepravila do cílových míst letadla Lufthansy. Zatím není jasné, jaké hospodářské dopady bude stávka mít.

Na letištích je klid

Podle německých televizí je situace na letištích zasažených stávkou zatím klidná. Cestující většinou přijímají informace o rušení letů smířlivě a nejsou informace o žádných incidentech. Velká část pasažérů ale dávala v televizních rozhovorech najevo, že nemají velké pochopení pro požadavky stávkujících pilotů.

Stávka se koná kvůli vleklému sporu mezi piloty a vedením Lufthansy o program předčasných odchodů do důchodu. Aerolinky totiž chtějí zrušit ustanovení kolektivní smlouvy, podle něhož mohou piloti odejít do penze v 55 letech a firma jim následně vyplácí 60 procent platu do té doby, než budou mít nárok na starobní důchod. Odborový svaz Vereinigung Cockpit (VC) se zrušení programu brání a hrozí dalšími stávkami, pokud Lufthansa neustoupí.

VC kvůli sporu o důchodový program uspořádal stávku už letos v dubnu. Protest tehdy trval tři dny, zasáhl všechny aerolinky ze skupiny Lufthansy a vedl ke zrušení 3800 letů. Dubnová stávka postihla 425 tisíc cestujících a způsobila Lufthanse škody v řádu desítek milionů eur.