Piloti Ryanairu jdou do stávky, jejich akce může dopadnout i na spoje s Prahou

Ryanair

Ryanair Zdroj: Profimedia.cz

Šéf Ryanairu Michael O'Leary
Ryanair
3
Fotogalerie

Příští týden hrozí hromadné rušení leteckých spojení vinou plánované stávky pilotů nízkonákladové aerolinky Ryanair. Irští a britští kapitáni jsou nespokojeni se svými mzdami, bojí se i personálních škrtů.

Protest se má uskutečnit ve čtvrtek 22. srpna, potrvá až 48 hodin. Jde o důsledek sporu vedení firmy s odbory. Ty s nevolí reagují na slova generálního ředitele Michaela O’Learyho, který uvedl, že hrozí propuštění stovek zaměstnanců z důvodu snížených zisků společnosti a obav z brexitu bez dohody. Stávku vnímá společnost tak, že s méně než polovinou zastoupených irských pilotů prý nemá akce „platný mandát“. 

Situace může dopadnout i na spojení Prahy s britskými ostrovy. Celkem je na čtvrtek a pátek naplánováno 14 spojů mezi českým hlavním městem a Dublinem, respektive Londýnem. „Zástupce Ryanairu pro Českou republiku nezná v tuto chvíli žádné konkrétní informace. Nejsme tedy schopni sdělit, jaký efekt by stávka mohla mít na Letiště Václava Havla. V systémech se nám objeví údaje teprve dvě hodiny předem, že je spoj zrušen,“ říká Kateřina Pavlíková, tisková mluvčí Czech Airlines Handling pro server E15. 

Pro Ryanair představuje situace komplikaci mimo jiné i z toho důvodu, že 26. srpna je v Británii státní svátek. Řada obyvatel ostrovů tak v těchto dnech využívá letecké dopravy k cestě na krátkou dovolenou. Spojené království tvoří pro Ryanair největší trh. Ryanair se přitom podle svých slov nedávno dohodl s britskými piloty na dvacetiprocentním nárůstu mezd s tím, že zkušení kapitáni si tak mohou vydělat až 180 tisíc liber ročně (pět milionů korun). 

„To, jaký bude mít stávka dopad na hospodaření společnosti, závisí na tom, jak dlouho spor potrvá a zda bude dopravce muset cestujícím zaplatit náhradu za zrušené lety,“ popsal pro Bloomberg Daniel Roeska, analytik firmy Sanford. C. Bernstein. 

Pravidla EU stanovují, že cestující mají nárok na odškodnění, je-li let zpožděn o více než tři hodiny nebo je-li zrušen méně než 14 dní před odletem.