Ryanair zápasí s problémy. Loňský zisk klesl na čtyřleté minimum

Nízkonákladová letecká společnost Ryanair vykázala loni nejnižší zisk za poslední čtyři roky.

Nízkonákladová letecká společnost Ryanair vykázala loni nejnižší zisk za poslední čtyři roky. Zdroj: Reuters

Ryanair
Ryanair
Boeingy 737 MAX v různých fázích montáže se hromadí i na odstavných plochách kolem továren výrobce
Boeingy 737 MAX v různých fázích montáže se hromadí i na odstavných plochách kolem továren výrobce
Boeingy 737 MAX v různých fázích montáže se hromadí i na odstavných plochách kolem továren výrobce
6
Fotogalerie

Celoroční zisk irských aerolinek Ryanair se snížil na čtyřleté minimum. Firma navíc varovala, že v novém finančním roce by mohl zisk opět klesnout, a to mimo jiné kvůli potížím s letouny Boeing 737 MAX a kvůli připravovanému odchodu Británie z Evropské unie. Napsala agentura Reuters.

Ryanair je největším nízkonákladovým leteckým přepravcem v Evropě. Firma v pondělí oznámila, že její zisk ve finančním roce, který skončil 31. března, klesl na 1,02 miliardy eur (zhruba 26 miliard korun) z předchozích 1,45 miliardy eur. Tyto údaje nicméně nezahrnují náklady spojené s nedávným převzetím ztrátové divize Laudamotion. Po jejich započítání činil zisk pouze 885 milionů eur. V nynějším finančním roce pak Ryanair očekává zisk v rozmezí od 750 do 950 milionů eur.

Společnost Ryanair má objednáno 135 letounů 737 MAX a disponuje opcí na nákup dalších 75 strojů. Provoz letounů 737 MAX byl však přerušen po dvou tragických nehodách. Firma Boeing proto pozastavila jejich dodávky zákazníkům a snížila tempo jejich výroby.

Ryanair původně předpokládal, že prvních pět letounů 737 MAX obdrží mezi dubnem a červnem. Nyní však podle finančního ředitele Neila Sorahana očekává, že první letouny dorazí teprve v říjnu a začnou létat až v listopadu.

Ryanair předpokládá, že americký Federální úřad pro letectví (FAA) schválí obnovení provozu letounů 737 MAX koncem června nebo v červenci. Evropští regulátoři by podle firmy mohli obnovení provozu odsouhlasit koncem července či v srpnu, napsal list The Wall Street Journal na svých internetových stránkách.