Piloti ustoupili od protestu, vedení ČSA jim slíbilo zlepšení komunikace

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: ctk

České sdružení dopravních pilotů (CZALPA) ruší plánovanou protestní akci, která měla začít v pondělí. Na dnešním jednání s vedením Českých aerolinií (ČSA) se obě strany shodly na dalším společném postupu. Pokud by k dohodě nedošlo, hrozilo zpoždění i zrušení některých letů. Na tom, že ČSA nyní propouští asi 50 pilotů se však nic měnit nebude. Společnost se ale zavázala, že těmto pilotům pomůže a zároveň zlepší přístup k informacím. Ke konci roku má firma zaměstnávat 300 pilotů.

Vedení ČSA na jednání přiznalo, že si uvědomuje pochybení při komunikaci se zástupci zaměstnanců. Slíbilo, že se v tomto ohledu dojde ke zlepšení a ČSA bude piloty průběžně informovat o hospodaření společnosti.

Mluvčí ČSA Hana Hejsková uvedla, že aerolinie rozhodnutí CZAPLA o zrušení protestu vítají. „Vedení společnosti těší, že zástupci odborové organizace pochopili důvody pro jednotlivé kroky restrukturalizace.

Součástí dnešní dohody je, že aktualizované části restrukturalizačního plánu budou v nejbližší době projednány se odbory a prezentovány zaměstnancům. Každá případná redukce společnosti bude muset být prodiskutována se zástupci zaměstnanců a přizpůsobena aktuálnímu vývoji v letecké dopravě.

V pondělí se tedy bude létat podle letového řádu a přeprava cestujících nebude nijak omezena.

Piloti původně chtěli stávkou bojovat proti redukci v ČSA, která podle nich neodpovídala restrukturalizačnímu plánu.

Vedení ČSA však stále opakovalo, že se drží přesně předem dohodnuté strategie. „Nevidím důvod, proč ustupovat od započatého restrukturalizačního plánu,“ řekl ve středu pro E15.cz předseda dozorčí rady ČSA Michal Mejstřík. Kroky dopravce hájil také ministr financí Miroslav Kalousek.

„Management ČSA i Aeroholdingu postupuje přesně podle zadání akcionáře. Ten trvá na maximálním snížení nákladů, aby učinil ČSA co nejméně zranitelnou,“ hájil vedení ČSA Kalousek.