Plzeň nasadila nové elektrobusy Perun od Škody Electric

elektrobus Škoda Perun HP

elektrobus Škoda Perun HP Zdroj: Skoda Transportation

V Plzni poprvé vyrazily do ostrého provozu s cestujícími dva nejnovější elektrobusy Škoda Perun HP. Elektrobusy disponují parametry a výkonem srovnatelným s tradičními autobusy se spalovacími motory, ale na rozdíl od nich nezamořují ovzduší výfukovými plyny.

Dobíjení vozidla zajišťuje plně automatická nabíjecí stanice Škoda, která dobije baterie na dalších několik desítek kilometrů čistě elektrického provozu za šest až osm minut. Propojení e-busu a dobíjecí stanice se provádí pomocí automatizovaného dobíjecího ramena s kontakty umístěnými na střeše vozidla. Název Perun pochází z anglického Pure Electric Runner.

škoda autobus

Tento konkrétní projekt vývoje elektrobusů včetně stavby nabíjecí stanice je zastřešen evropským projektem ZeEUS (Zero Emision Urban Bus System), který se věnuje různým řešením elektromobility v oblasti veřejné dopravy.

Cílem projektu ZeEUS je detailní sběr provozních dat a klíčových parametrů, která povedou k nejlepšímu řešení v oblasti elektromobility pro veřejnou dopravu a stanovení další strategie vývoje. Zapojenými městy jsou kromě Plzně: Barcelona, Londýn, Stockholm, Münster, Bonn a Cagliari.