Plzeňská Škoda dál brojí proti railjetům

Railjet

Railjet Zdroj: OBB

Plzeňská Škoda Transportation nevzdala svůj boj proti nákupu 16 vlaků Railjet, který plánují České dráhy. Podnik včera využil poslední termín a podal odvolání k Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže. Deníku E15 to potvrdil šéf firmy Josef Bernard.

Rozklad má zvrátit rozhodnutí úřadu, jenž počátkem září celé správní řízení kolem railjetů zrušil. Dráhy tak stále nemohou smlouvu se Siemensem podepsat, ačkoliv už jednou prodloužená opce vyprší s koncem září. Podle Bernarda jsou důvody stále stejné. „Chceme mít šanci účastnit se otevřeného tendru,“ řekl.

ČD chtějí využít nabídky rakouských spolkových drah, které objednaly 67 jednotek, následně ale zjistily, že 16 z nich nepotřebují. Podle Českých drah jde o neopakovatelně výhodnou cenu, dopravce proto nevypsal otevřenou soutěž.

Škoda díky odvolání udržela v platnosti předběžné opatření, které nákup drahám zakazuje až do konečného rozhodnutí. Opatření vydal dnes už bývalý místopředseda úřadu Kamil Rudolecký. Média v této souvislosti spekulovala, že jeho následné odvolání s kauzou souviselo. „My věříme, že úřad rozhodne v náš prospěch. Podle nás existují právní argumenty ke zrušení předběžného opatření,“ řekl mluvčí drah Radek Joklík.

„Nechceme reagovat na postup Škody. Pro ČD a Siemens bylo důležité rozhodnutí úřadu o zastavení správního řízení,“ řekl mluvčí Siemensu Pavel Kaidl. K případnému prodloužení opce se nevyjádřil.