Počítače od Applu s vadnou baterií nesmí do letadel, mohly by způsobit požár

MacBook Pro

MacBook Pro Zdroj: Profimedia

Notebooky od společnost Apple
Letiště Johna Fitzgeralda Kennedyho v New Yorku
Přílet linky British Airways z New Yorku na londýnské letiště City
4
Fotogalerie

Americký Federální úřad pro letectví (FAA) zakázal na palubě letadel některé typy MacBooku Pro od společnosti Apple. Lithium-iontová baterie, která se v nich používá, totiž může kvůli přehřívání způsobit požár. Informovala o tom agentura Bloomberg

Úřad na problém upozornil letecké společnosti a připomněl jim, aby se řídily bezpečnostními instrukcemi z roku 2016. Ty zakazují přepravu nebezpečných počítačů v nákladovém prostoru i v příručním zavazadle.  

Letecké společnosti už začaly nařízení implementovat. Například německý provozovatel zájezdů TUI Group Airlines chce pasažéry na problematické počítače upozorňovat už u brány a pak ještě před vzlétnutím. Počítače, u kterých již došlo k výměně baterie, budou podle mluvčího normálně vpuštěny na palubu.

Problém se týká patnáctipalcových MacBooků prodaných mezi zářím 2015 a únorem 2017. Společnost Apple už v červnu upozornila, že obsahují baterii, která se může přehřát a představuje bezpečnostní riziko. „Bezpečnost zákazníků je naší hlavní prioritou, vadné baterie jim bezplatně vyměníme,“ uvedla firma. Po výměně baterie mohou zákazníci s notebooky bez problémů na palubu letadel.

Počítač od Applu není prvním zakázaným zařízením. V roce 2016 federální úřad zakázal nosit do letadel chytrý telefon Samsung Galagy Note 7, jehož baterie se několikrát vznítily. S přehříváním má aktuálně problém i společnost HP.

Totožný problém s MacBookem Pro na začátku srpna řešila i Evropská agentura pro bezpečnost letectví. Podle jejích pravidel ale stačí, aby pasažéři zařízení vypnuli a nepoužívali ho během letu. Problémy s výbuchem baterií se při cestování letadlem vyskytly i v minulosti. Přehřátí telefonů, notebooků a jiných zařízení ale naštěstí nikdy nezpůsobilo rozšíření plamenů.