Pod šéfem SŽDC Jiřím Kolářem se kýve židle

Šéf SŽDC Jiří Kolář

Šéf SŽDC Jiří Kolář Zdroj: Michael Tomes

Dnešní zasedání správní rady Správy železniční dopravní cesty může skončit odvoláním generálního ředitele Jiřího Koláře. Na programu jednání tento bod zatím není, podle některých zdrojů z rezortu dopravy tam ale může být zařazen. O odvolání Koláře se spekuluje od nástupu nové vlády, neboť drážní šéf má pověst muže spjatého s ODS. Stejně dlouho se na druhé straně mluví o možném příchodu sociálního demokrata do vedení SŽDC.

Měl by jím být brněnský železničář Pavel Surý, člověk údajně blízký premiérovi. Kolář přitom jako dosud jediný šéf správy železnic dospěl ke své funkci v otevřeném výběrovém řízení, zároveň se těší pověsti železničního odborníka. Pokud k výměně dojde, bude to návrat k přímému dosazování vládce české železniční infrastruktury. Ze sesterského Ředitelství silnic a dálnic už se „starý“ management poroučel.

Ve vedení SŽDC došlo k významné změně již koncem dubna. Z funkce byl odvolán první náměstek Jan Blecha, o kterém se dříve spekulovalo jako o možném generálním řediteli organizace.

Jiří Kolář: Konec výpravčích v Čechách nehrozí