Podívejte se: Airbus A380 opět v Praze. A možná jednou i pravidelně

Letadlo Emirates A380 přistává v Praze

Letadlo Emirates A380 přistává v Praze Zdroj: Jan Sindelar

Letadlo Emirates A380 přistává v Praze
Letadlo Emirates A380 přistává v Praze
Letadlo Emirates A380 přistává v Praze
Letadlo Emirates A380 přistává v Praze
Letadlo Emirates A380 přistává v Praze
14
Fotogalerie
Na pražském letišti se dnes odehrála velká sláva. Společnost Emirates slavila pět let na českém trhu a výjimečně nasadila na linku Dubaj – Praha největší dopravní letoun světa, Airbus A380. Letoun pro 517 cestujících přilétl plně obsazený, stejně velký zájem byl i o zpáteční let do Spojených arabských emirátů.

Devět lidí v posádce byli Češi. Před slavnostním krájením dortu zněla vesměs chvála. Jedna z mála dálkových linek z Ruzyně neustále roste. Zatímco před pěti lety firma začínala s 150 tisíci pasažéry ročně, loni jich bylo téměř 250 tisíc. Nárůst se čeká i letos. Existují proto úvahy o nasazování stroje A380 pravidelně. Nyní linku zajišťuje Boeing 777 pro 360 lidí.

„Počet pasažérů se blíží hranici, od které by Emirates mohly nasazovat A380. Pomůžeme tomu, aby toto rozhodnutí padlo co nejdříve,“ řekl šéf Českého aeroholdingu Václav Řehoř.

Aeroholding vlastní pražské letiště. Viceprezident Emirates pro Evropu a Rusko Thierry Aucoc řadí linku k nejúspěšnějším v síti firmy. Podle něj aktuálně přes léto vykazuje obsazenost 90 procent.

„Spoj využívají nejen Češi, ale i lidé z Blízkého Východy, Austrálie a východní Asie,“ řekl Aucoc deníku E15. Podle něj ale žádné rozhodnutí o nasazení největšího Airbusu na pražskou linku nepadlo. „Linka ale funguje dobře a toto je jedna z možností,“ dodal Aucoc. Ocenil přitom, že je pražské letiště nově uzpůsobeno bezproblémovému odbavení obřího letounu.

Emirates jsou s flotilou 62 třistaosmdesátek největším provozovatelem těchto strojů. Každý měsíc navíc dostávají jeden nový. Aucoc přitom zmínil, že každé nové nasazení Airbusu A380 přitáhne na dotyčnou linku nové cestující.