Podvodníci zaútočili i na České dráhy, přesměrování plateb jim nevyšlo

České dráhy (ilustrační foto)

České dráhy (ilustrační foto) Zdroj: CTK

České dráhy se po Správě železniční dopravní cesty staly další státní firmou, na kterou zaútočili podvodníci. Podle informací deníku E15 dostal dopravce falešný dopis, který měl přesměrovat fakturované platby na jiné účty.

„Mohu potvrdit, že jsme podvodný dopis obdrželi. Interní opatření v ČD jsou velmi přísně nastavena a podvodný účel byl odhalen,“ uvedla mluvčí drah Kateřina Šubová. Podle ní k odhalení podvodu přispěla i správa železnic tím, že na svou kauzu před deseti dny upozornila a ostatní státní organizace varovala.

Sama totiž v prosinci na lep prohnaným vykukům sedla. Podvodníci se vydávali za jednoho ze stálých dodavatelů a naoko oznámili správě železnic změnu účtů. Železničáři následně na falešný účet poslali nemalou sumu peněz. Případ nyní vyšetřuje policie a v rezortu dopravy na něj panuje informační embargo, hovoří se ale o milionech až desítkách milionů korun.

Podle některých informací šlo o poměrně sofistikovaný čin, podvodníci například prokázali dobrou znalost příslušných faktur. Falešné dopisy se tváří, jako by je odeslala známá projekční společnost Sudop Brno, která je pro SŽDC tradičním partnerem.